Ten sos wypatrzyłam w miesięczniku "Kuchnia" i postanowiłam zrobić go do dzisiejszego obiadu. Podane proporcje wystarczą podobno dla 4 - 6 osób, chociaż mnie przy próbowaniu tak zasmakowała, że zrobiłam z całej porcji i nie uważam, żeby było za dużo.
Składniki
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 wypestkowana i posiekana papryczka chilli (miałam czerwoną)
3/4 szklanki drobno pokrojonych pomidorów bez skórki i nasion (wzięłam 2 średnie malinowe)
1/2 drobno pokrojonej czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka soli (dałam pół łyżeczki)
szczypta pieprzu
Najbardziej pracochłonne jest posiekanie i przygotowanie wszystkich składników. Póżniej jest już prosto. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy do pieczonych i smażonych ryb oraz mięs. Ja będę miała ze smażonym filetem z łososia. Zastanawiam się tylko, czy z młodymi ziemniakami, czy raczej z ryżem wypieczonym na sypko. Polecam do wypróbowania przy różnego rodzaju daniach mięsnych i rybnych.
Składniki
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 wypestkowana i posiekana papryczka chilli (miałam czerwoną)
3/4 szklanki drobno pokrojonych pomidorów bez skórki i nasion (wzięłam 2 średnie malinowe)
1/2 drobno pokrojonej czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka soli (dałam pół łyżeczki)
szczypta pieprzu
Najbardziej pracochłonne jest posiekanie i przygotowanie wszystkich składników. Póżniej jest już prosto. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy do pieczonych i smażonych ryb oraz mięs. Ja będę miała ze smażonym filetem z łososia. Zastanawiam się tylko, czy z młodymi ziemniakami, czy raczej z ryżem wypieczonym na sypko. Polecam do wypróbowania przy różnego rodzaju daniach mięsnych i rybnych.
Ostatnią edycję dokonał moderator: