Salsa truskawkowa*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ten sos wypatrzyłam w miesięczniku "Kuchnia" i postanowiłam zrobić go do dzisiejszego obiadu. Podane proporcje wystarczą podobno dla 4 - 6 osób, chociaż mnie przy próbowaniu tak zasmakowała, że zrobiłam z całej porcji i nie uważam, żeby było za dużo.
Składniki
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 wypestkowana i posiekana papryczka chilli (miałam czerwoną)
3/4 szklanki drobno pokrojonych pomidorów bez skórki i nasion (wzięłam 2 średnie malinowe)
1/2 drobno pokrojonej czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka soli (dałam pół łyżeczki)
szczypta pieprzu

Najbardziej pracochłonne jest posiekanie i przygotowanie wszystkich składników. Póżniej jest już prosto. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy do pieczonych i smażonych ryb oraz mięs. Ja będę miała ze smażonym filetem z łososia. Zastanawiam się tylko, czy z młodymi ziemniakami, czy raczej z ryżem wypieczonym na sypko. Polecam do wypróbowania przy różnego rodzaju daniach mięsnych i rybnych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Właśnie biorę się do przygotowania. Zdam relację jak wyszło
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Pyszna, na jutro odrobina ledwie została, a nie wiem czy i to przetrwa
icon_mrgreen.gif


Zjedliśmy z szaszłykami z polędwicy wieprzowej
icon_smile.gif


S8002263_2.jpg
 

Załączniki

  • S8002263_2.jpg
    S8002263_2.jpg
    192.2 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo się cieszę, że smakowało. Ja swoją zjadłam z łososiem i to połączenie okazało się również trafne. Teraz spróbuję z mięsem. Pozdrowienia i smacznego
lecker.gif
wink.gif