Omlet z czosnkiem i krewetkami

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
OMLET Z CZOSNKIEM I KREWETKAMI

5 jajek
250 g obranych średnich lub małych krewetek
Paczka mrożonego szpinaku
250 ml śmietany
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól i pieprz
3 ząbki czosnku

1.Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Ząbki czosnku obrać i rozgnieść.
2.W mniejszym garnku rozpuścić jedną łyżkę masła,dodać mąkę i smażyć, a kiedy zasmażka zbieleje i spieni się wlać połowę śmietanki.Dodać szpinak.Doprawić solą i dodać czosnek. Podgrzewać do zgęstnienia.
3.Jajka wbić do miseczki, wlać pozostałą śmietanę. Doprawić solą i pieprzem w wszystko zmiksować (przez ok 5 minut)
4.Rozgrzać masło na patelni, ułożyć krewetki, po chwili przewrócić je na drugą stronę i wlać na nie masę jajeczną.
Smażyć, podważając brzegi omletu, aby płynna masa spływała pod spód. Kiedy wierzch jest już tylko lekko galaretowaty ułożyć na środku farsz ze szpinaku i złożyć omlet na pół. Najlepiej przykryć omlet patelnią i jeszcze chwile podgrzewać.

Ps.Przepis jest genialny !!!
Ps2.Oczywiście że można zastosować świeży szpinak (zblanszować i bardzo drobno pokroić)
Ps3.Omlet najlepiej składa się na patelni teflonowej.
Ps4.Przepis został zaczerpnięty z audycji Piotra Adamczewskiego, Kuchnie Swiata nadawanej na falach radia TOK FM.
mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif