Sosy serowe*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepisy pochodzą z miesięcznika Ty i Ja i mają różnorakie zastosowanie, a umieściłam je pod jednym tytułem, ponieważ oba mają serowe pochodzenie.
Uniwersalny i łatwy sos serowy.
Składniki
4 dkg masła
4 dkg mąki
1/4 litra rosołu (może być z kostki)
1/4 litra mleka
15 dkg utartego żółtego sera (gouda, ementaler)
sok cytrynowy i sól do smaku.

Z masła i mąki robimy jasna zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem i rosołem. Po 10 minutach gotowania dodajemy utarty ser. Gdy ser się rozpuści sos przysmaczamy sokiem cytrynowym i solą i podajemy do potraw z makaronu, ryb oraz jaj.

Sos kremowy do jarzyn
Składniki

25 dkg sera topionego o naturalnym smaku
1/4 litra gorącego mleka
1 surowe żółtko
odrobina soku cytrynowego
szczypta pieprzu

W gorącym mleku rozpuszczamy ser topiony, przyprawiamy odrobiną soku cytrynowego, szczyptą pieprzu i ewentualnie zaciągamy surowym żółtkiem. Sosem tym polewamy: kalafiory, uduszone w niewielkiej ilości wody pory, a nawet szparagi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: