Jest to bardzo ciekawa w smaku i aromatyczna adriatycka wersja mizerii. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
2 ogórki sałatkowe
Sos
1/2 ząbka czosnku (biorę cały niezbyt duży)
5 łyżek utartych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
1/4 litra (szklanka) jogurtu naturalnego
do smaku sól, ocet winny lub sok z cytryny
Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek rozcieramy na miazgę i ucieramy z orzechami, dodając stopniowo w czasie ucierania oliwę, a następnie jogurt. Sos solimy (bardzo umiarkowanie) i zakwaszamy do smaku octem lub sokiem z cytryny.
Ogórki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, po czym łączymy z sosem. Sałatka powinna dojrzewać w lodówce około pół godziny. Podajemy do mięs pieczonych, smażonych, jajek sadzonych, potraw mącznych wytrawnych itp. Jadłam tez z kanapkami, jako sałatkę. Smakowała doskonale.
Składniki
2 ogórki sałatkowe
Sos
1/2 ząbka czosnku (biorę cały niezbyt duży)
5 łyżek utartych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
1/4 litra (szklanka) jogurtu naturalnego
do smaku sól, ocet winny lub sok z cytryny
Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek rozcieramy na miazgę i ucieramy z orzechami, dodając stopniowo w czasie ucierania oliwę, a następnie jogurt. Sos solimy (bardzo umiarkowanie) i zakwaszamy do smaku octem lub sokiem z cytryny.
Ogórki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, po czym łączymy z sosem. Sałatka powinna dojrzewać w lodówce około pół godziny. Podajemy do mięs pieczonych, smażonych, jajek sadzonych, potraw mącznych wytrawnych itp. Jadłam tez z kanapkami, jako sałatkę. Smakowała doskonale.