Tarta miętowo czekoladowa

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
tarta_mietowo_czekoladowa.jpg

Tarta wg przepisu Marty Steward po małych modyfikacjach orginał był na dwie tarty ja podaje przepis na jedna ale zmiejszylam tez ilosc częsci miętowej mozna podwoić ,calkiem smaczna polecam

Ciasto
1 szklanka maki
1/4 szklanki kakao niesłodzonego
1 lyzeczka cukru
szczypta soli
pol kostki schlodzonego masla
4 lyzki bardzo zimnej wody

Nadzienie
250ml smietanki 30%
1/4 szklanki cukru
3 galązki mięty pieprzowej
8 dag gorzkiej czekolady rozpuszczonej
1czubata lyzeczka zelatyny
1/3 szkl jogurtu naturalnego
mieta i owoce do przybrania


Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak na kruche schłodzić w lodówce min 30min po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 6mm przełożyć ciasto do formy o wymiarach 20 cm piec w 180 stopniach ok 30 min po upieczeniu schłodzić i posmarować rozpuszczoną czekoladą,,w miedzyczasie przygotowac nadzienie podgrzać smietankę z cukrem i mietą az do wrzenia zdjać z ognia i odstawic na 30 min w malej ilosci wody ok 2 -3 lyżek rozpuścic żelatynę ze śmietany wyjac mięte i jeszcze raz doprowadzic do wrzenia zdjać z ognia dodać żelatyne po chwili jak troszke przestygnie dodac jogurt zmiksowac przestudzona mase wylać na ciasto z zastygnieta czekoladą wstawić do lodówki najlepiej na noc udekorować miętą i owocami smacznego
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • tarta_mietowo_czekoladowa.jpg
    tarta_mietowo_czekoladowa.jpg
    270 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Myslalam wlasnie o miecie latem niedawno.
Gdzies wtrynilam przepis chrzestnej na sernik mietowy. Jak to mowia 'diabel ogonem nakryl' ima byl, teraz ni ma.