- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
tu jest dżem: http://cincin.cc/index.php?showtopic=2604
a oto pasztet - PRZEPIS W BRZMIENIU MOJEJ MAMY, KTÓRA DOSTALA GO WRAZ Z PRZEPISEM NA CEBULKĘ OD SWOJEJ UCZENNICY, KTÓRA MIESZKALA DLUGO W LUKSEMBURGU. Kiedyś w szkole w kotrej pracuje moja mama były jakies takie dni europejskie (kiedy Polska zaczęła starać się o czlonkowstwo) i poszczególne klasy mialy przygotować smakołyki z róznych krajów. I ten pasztet wszytskich oczarował, a cebulka to dla mnie jedno z moich ulubionych dań
1 kg wieprzowiny (karkówka)
pęczek szczypiorku (ew. dymka)
30-50 dag wątróbek kurzych
5 piersi kurzych
3 jajka
3 pładkie łyzeczki soli
pieprz
tymianek
300 g orzeszkow pistacjowych (ok 3 paczek)
pół słoika zielonego pieprzu
4 kieliszki (200 ml) armaniaku, koniaku, whisky lub brandy
liście bobkowe
Mięso zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać szczypiorek, zmielone wątróbki, 3 zmielone piersi (2 zostawić), jajka, sól, pieprz, tymianek, orzeszki pistacjowe, pieprz zielony, alkohol.
Masę dobrze wymieszać, podzielić na połowy. Przygotować dwie formy na pasztet i jedną częścią masy wyłozyć obie formy. Na to położyć 2 pozostałe umyte piersi i obłozyć resztą masy. Obie foremki obłożyć listkami bobkowymi.
Piec w 210-250 C przez 1,5 h (ja piękę w 220) Formy w czasie pieczena muszą być w blaszce wypełnionej wodą. Po wyjęciu z pieca pasztet należy przycisnąć czymś ciężkim i pozostawić do wystygnięcia.
voila!
pozdrawiam, Malgosimi
a oto pasztet - PRZEPIS W BRZMIENIU MOJEJ MAMY, KTÓRA DOSTALA GO WRAZ Z PRZEPISEM NA CEBULKĘ OD SWOJEJ UCZENNICY, KTÓRA MIESZKALA DLUGO W LUKSEMBURGU. Kiedyś w szkole w kotrej pracuje moja mama były jakies takie dni europejskie (kiedy Polska zaczęła starać się o czlonkowstwo) i poszczególne klasy mialy przygotować smakołyki z róznych krajów. I ten pasztet wszytskich oczarował, a cebulka to dla mnie jedno z moich ulubionych dań
1 kg wieprzowiny (karkówka)
pęczek szczypiorku (ew. dymka)
30-50 dag wątróbek kurzych
5 piersi kurzych
3 jajka
3 pładkie łyzeczki soli
pieprz
tymianek
300 g orzeszkow pistacjowych (ok 3 paczek)
pół słoika zielonego pieprzu
4 kieliszki (200 ml) armaniaku, koniaku, whisky lub brandy
liście bobkowe
Mięso zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać szczypiorek, zmielone wątróbki, 3 zmielone piersi (2 zostawić), jajka, sól, pieprz, tymianek, orzeszki pistacjowe, pieprz zielony, alkohol.
Masę dobrze wymieszać, podzielić na połowy. Przygotować dwie formy na pasztet i jedną częścią masy wyłozyć obie formy. Na to położyć 2 pozostałe umyte piersi i obłozyć resztą masy. Obie foremki obłożyć listkami bobkowymi.
Piec w 210-250 C przez 1,5 h (ja piękę w 220) Formy w czasie pieczena muszą być w blaszce wypełnionej wodą. Po wyjęciu z pieca pasztet należy przycisnąć czymś ciężkim i pozostawić do wystygnięcia.
voila!
pozdrawiam, Malgosimi