Tajskie curry z kurczaka*

katie.t

Member
Cze 14, 2007
12
0
0
Skladniki:

1 czerwona cebula, drobno pokrojona
2 czerwone chilli, bardzo drobno pokrojone (bez pestek)
ok 2 cm swiezego korzenia imibiru, drobno posiekany
2 lub 3 lodygi trawy cytrynowej, drobno posiekanej
2 lyzki sosu z krewetek lub rybnego
peczek swiezej kolendry drobno posiekanej
2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostke
1 puszka mleczka kokosowego
ok 500 ml smietany kremowej
sol pieprz do smaku
ok 2 lyzeczki kurkumy

Wykonanie:

Cebule, chilli, trawe cytrynowa i imbir podsmazyc na oleju. Dodac sos z krewetek lub rybny. Wlac mleczko kokosowe i smietane. Dodac kurkume. calosc gotowac na malym ogniu az troszke zgestnieje.
Kurczaka podsmazyc na patelni, odlac powstaly plyn i przelozyc kurczaka do sosu. Gotowac az kurczak bedzie miekki. Dodac posiekana kolendre. Doprawic do smaku.


Jest to bardzo delikatne curry ktorego smak mozena regulowac odpowiednia iloscia chilli. Swietnie sprawdza sie sproszowane chilli lub chilli w platkach. Sos ma bardzo intensywny zolty kolor i wyraznie w nim czuc trawe cytrynowa. Podawac z ryzem ugotowanym na sypko dodatkowo mozna posypac po wierzchu kolendra.

Szczerze polecam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: