IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Bajaderki
Mała_Mi
post 11 Jul 2009, 08:42
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Nostalgiczne słodkości, łatwe i szybkie w przygotowaniu

Załączony plik  baja.jpg ( 113.32K ) Suma pobrań: 5


300 g ciasteczek typu petit beurre
200 g rodzynek
200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
100 ml mleka
100 g masła
100-125 g cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
3-4 krople aromatu rumowego
wiórki kokosowe.


Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Dobrze nadaje się do tego celu tłuczek do mięsa.

W rondlu rozpuścić w mleku masło, dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Z masy formować w dłoniach kule wielkości dużej moreli, obtaczać je w wiórkach kokosowych.

Odstawić do lodówki.

Z tej proporcji wychodzi 12 bajaderek.

Załączony plik  bajad.jpg ( 120.07K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wokkasz
post 11 Jul 2009, 09:21
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 206
Dołączył: 31-December 08
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 13.225



ach te twoje zdjęcia Mała_Mi

no cóż... trzeba będzie spróbować icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 11 Jul 2009, 21:08
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Jakie równiutkie icon_mrgreen.gif
lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 12 Jul 2009, 08:33
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Dziękuję icon_biggrin.gif
Masa po wystygnięciu jest bardzo plastyczna, bez problemu można utoczyć równe kuleczki icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 1 Dec 2009, 12:38
Post #5


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.992
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



Fajne .
Do kolejki wrzucam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marciszon
post 9 Dec 2009, 19:16
Post #6





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 12
Dołączył: 9-February 08
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 7.553



Ile można przechowywać te pyszności?
Chciałabym zrobić z nich prezenciki na świeta ale boje się że się zepsują...

Mała_Mi gdzie dostałaś takie śliczne foremeczki?

Ten post został edytowany przez Marciszon: 9 Dec 2009, 19:17
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Monsai
post 9 Dec 2009, 21:31
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.932
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.416



uuuuwielbiaaaaaam mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wokkasz
post 10 Dec 2009, 15:06
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 206
Dołączył: 31-December 08
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 13.225



CYTAT(Marciszon @ 9 Dec 2009, 20:16 ) *
Mała_Mi gdzie dostałaś takie śliczne foremeczki?

wydaje mi się Marciszon, że to małe papilotki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 10 Dec 2009, 15:27
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Marciszon - tak, jak mówi Wokkasz - to są papilotki do wypieku muffinek icon_smile.gif (kupione na allegro, bo w sklepach są przeważnie tylko białe)
Co do przechowywania - moje trzymam w lodówce do 3 dni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marciszon
post 11 Dec 2009, 15:42
Post #10





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 12
Dołączył: 9-February 08
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 7.553



Ojej, faktycznie :D wyobraziłam sobie bajaderki jako takie małe czekoladki typu ferrero rocher;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 12 Dec 2009, 11:37
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Marciszon - można i takie malutkie zrobić. Na allegro można też kupić papilotki do mini-muffinek i wyjdą "rocher" icon_smile.gif
Masa jest bardzo plastyczna i można z niej robić kulki dowolnej wielkości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marciszon
post 12 Dec 2009, 18:36
Post #12





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 12
Dołączył: 9-February 08
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 7.553



Poszukam, dzięki za podpowiedź icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 18 Dec 2009, 10:44
Post #13


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.992
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



Zrobiłam wczoraj do pracy na urodziny.
Zrobiły furorę i kazdy chciał przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 18 Dec 2009, 18:40
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Elu, ogromnie-ogromnie się cieszę freu.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 28 Jun 2010, 18:02
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Załączony plik  bajaderki.JPG ( 86.16K ) Suma pobrań: 7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 29 Jun 2010, 18:39
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Matko jedyna! Jakie one pyszne!
Cud-miod!!! lecker.gif

Troche mi sie "pozajaczkowalo"... i zamiast 300 g ciastek, dodalam tylko 200.
Czytalam przepis kilka razy, a i tak widzialam 200 g icon_rolleyes.gif
-Cala Caritka icon_rolleyes.gif icon_mrgreen.gif
Nie mialam z tego powodu zadnego problemu. Masa moze nie byla elastyczna, jak piszesz,
bo troszke sie kleila, -( na prawde troszke)
a i tak mozna bylo uformowac z niej ksztaltne kulki icon_biggrin.gif

Dzem mialam tylko truskawkowo - ananasowy z proseco, wiec zrobilam z takim, jaki mialam.
Aromat odrzucilam, bo nie mialam. W zamian dodalam 2 lyzki ciemnego rumu.
Aha icon_mrgreen.gif I jeszcze rodzynki. rofl.gif
Zamiast rodzynek ( nie lubie! icon_mrgreen.gif ) dodalam drobno pokrojone orzechy laskowe.

Bajaderki wyszly na prawde cudne!

I jeszcze mi sie cos przypomnialo.
Zrobilam je duzo mniejsze od moreli.
Moje byly wielkosci, moze orzecha wloskiego i wyszlo mi ok. 48 szt. icon_biggrin.gif

Wchodza na stale icon_wink.gif
Dziekuje Mala_Mi za swietny i pyszny przepis anbetung.gif bussi.gif cvety.gif


Załączony plik  PICT00_48.JPG ( 92.43K ) Suma pobrań: 2


~ w przekroju icon_wink.gif

Załączony plik  PICT002_5.JPG ( 46.8K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 2 Jul 2010, 14:48
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Caritko, cudowne Ci wyszły! Ogromnie się cieszę! freu.gif
co do mnie - ja też ostatnio sam rum dawałam, a nie aromat. Orzechów osobiście nie mogę - unikam ich ze względu na uczulenie, ale nie wątpię, że tu bardzo pasują i świetnie smakują icon_smile.gif
Jeszcze raz powiem: strasznie się cieszę, że Ci przypadły do gustu icon_biggrin.gif bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 5 Jul 2010, 09:39
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Mała_Mi @ 2 Jul 2010, 15:48 ) *
Caritko, cudowne Ci wyszły! Ogromnie się cieszę! freu.gif
co do mnie - ja też ostatnio sam rum dawałam, a nie aromat. Orzechów osobiście nie mogę - unikam ich ze względu na uczulenie, ale nie wątpię, że tu bardzo pasują i świetnie smakują icon_smile.gif
Jeszcze raz powiem: strasznie się cieszę, że Ci przypadły do gustu icon_biggrin.gif bussi.gif

Dzieki, Mi icon_biggrin.gif bussi.gif

Nigdy nie mrozilam zadnych trufelkow tego typu, ale z tymi "zaeksperymentowalam" icon_wink.gif
Musze powiedziec, ze daja sie swietnie zamrazac, choc nie zamrazaja sie "na kosc". Pewnie przez rum icon_wink.gif
Zaraz po wyciagnieciu z zamrazalnika, Maz sprobowal i powiedzial, ze sa tak samo pyszne, jak przed zamrozeniem.
Zostawilam dwa "na wierzchu", zeby zobaczyc, jakie beda po calkowitym rozmrozeniu, ale kurcze.... nie dotrwaly icon_rolleyes.gif
Maz mi je wcial, za nim zdazyly sie rozmrozic icon_evil.gif rofl.gif
Mysle jednak, ze nawet po calkowitym rozmrozeniu nic sie z nimi nie stanie.
Przy nastepnej okazji, sprobuje zamrozic i rozmrozic jeszcze raz. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
martyna22a
post 7 Jul 2010, 09:17
Post #19


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 803
Dołączył: 9-February 09
Skąd: BE
Użytkownik nr: 13.902



Mi pyszne i fajne w przygotowaniu, ciastka mielilam robotem wiec poszlo migiem icon_smile.gif anbetung.gif
Załączone pliki
Załączony plik  P1030037.JPG ( 167.17K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzius
post 7 Jul 2010, 17:33
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 210
Dołączył: 21-July 09
Skąd: Zabrze
Użytkownik nr: 16.738



Ja też robiłam ostatnio, bo tak fajnie podbiłyście ^^

Zamiast herbatników dałam biszkopty, też bardzo dobre, choć mogłam ich dać więcej, bo takie mięciutkie.

Pyszne! Łatwe i słodkie nieziemsko icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th May 2019 - 16:36