Placuszki śniadaniowe odchudzające

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wczoraj jadłam je z jajecznicą na śniadanie, dzisiaj tez na śniadanie, ale z tuńczykiem na wierzchu. Nie cierpię tuńczyka i tylko w takim zestawieniu mogę go jeść z przyjemnością.
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Placuszki weszły już u mnie na stałe do menu. Smażę je teraz na suchej patelni teflonowej, bez grama tłuszczu - więc robię takie maciupeńkie, o średnicy około 4 cm, żeby można było je łatwo przewracać.
daumen.gif
 

praktykant

Member
Lis 20, 2008
47
0
0
zatanawia mnie, ile takie wszystkie placuszki (z jednej porcji z przepisu) mogą mieć kalorii?
P.S. Sprawdzają się także z jogurtem naturalnym.
 

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
1 łyżka otrąb pszennych-7 kcal
2 łyżki otrąb owsianych -50 kcal
1 jajko -78 kal
1 łyżka kefiru -15 kcal
razem -150 kcal

obliczenia orientacyjne,z pomocą:http://dzienniki.sfd.pl
 

praktykant

Member
Lis 20, 2008
47
0
0
Dziękuję.

Bardzo je lubię i napewno pomogą mi zrzucić zbędne kilogramy.
Na stałe wchodzą do mojej diety. Nabieram zawsze większej motywacji jeśli mogę zjeść coś nietłustego a dobrego.

zdjecie0029.jpg
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
pyszne, ale jak na moj spust to musowo z podwojnj porcji
icon_redface.gif
icon_redface.gif
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Witam,

niestety przy diecie Dukana ilość otrąb w dziennej porcji jest ściśle określona. Tj 2 łyżki mieszanki otrąb owsianych i pszennych.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
ufff...jak dobrze, ze jestem na mm
icon_smile.gif
a nie na dukanie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Piadina @ 6 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1033623Placuszki weszły już u mnie na stałe do menu. Smażę je teraz na suchej patelni teflonowej, bez grama tłuszczu - więc robię takie maciupeńkie, o średnicy około 4 cm, żeby można było je łatwo przewracać.
daumen.gif
Ale nie ma problemu, mamy patelnie teflonowe tefala. Smażę bez tłuszczu i na patelnie wylewam około 1,5 łyżki masy. Bez problemu można je odwracać łopatką.
lecker.gif
Może za wysoka temperatura smażenia lub coś z patelnią?
gruebel_2.gif


mexikana @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083416ufff...jak dobrze, ze jestem na mm
icon_smile.gif
a nie na dukanie
Nie ma problemu, jak dla mnie ilość 6 placków jest w sam raz
icon_smile.gif
zwłaszcza jako dodatek do np.pasty z makreli lub twarożku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Otręby można zemleć - to nie zmieni ich składu, jedynie będą miały mniejszą... że tak powiem "siłę przeczyszczającą" przewód pokarmowy, a o to tutaj chodzi... można spróbować i jak nie cierpisz na zaparcia to będzie ok.
Ja myślę że to nie wina samych otrąb ale doprawienia ciasta zarówno na placuszki jak i na chlebek Dukana. Otręby same w sobie smaku nie mają... a jak nasiąkną to są całkiem miłe w konsystencji a nie jak sucha pasza
icon_wink.gif
można się przyzwyczaić czego sama jestem najlepszym dowodem - nie cierpiałam otrąb
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
mexikana @ 29 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083134pyszne, ale jak na moj spust to musowo z podwojnj porcji
icon_redface.gif
icon_redface.gif
Ja mocno ubijam jajko i dodaję szczyptę proszku do pieczenia (którego nic nie czuć w smaku, gdyż w przepisie jest jogurt) - dzięki temu mam bardzo puchate placuszki i jedna porcja aż nadto mi wystarcza. Zajadam sobie często na śniadanka, z jogurtem i np. ogórkiem czy rzodkiewką albo surowymi pieczarkami
lecker.gif


Uwielbiam też wersję na słodko: z musem jabłkowym (własnej prod. ofkors)

Kiedyś też miałam wielki spust, ale to stare dzieje; jakiś czas temu nauczyłam się wreszcie jeść wolniej i bardziej "świadomie", dzięki czemu odkryłam, że nie tylko wcale nie potrzebuję ogromnych porcji, aby się najeść - ale mogę sobie od czasu do czasu pozwalać na różne, dotąd zakazane, produkty.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Piadina @ 18 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1106667Ja mocno ubijam jajko i dodaję szczyptę proszku do pieczenia (którego nic nie czuć w smaku, gdyż w przepisie jest jogurt) - dzięki temu mam bardzo puchate placuszki i jedna porcja aż nadto mi wystarcza. Zajadam sobie często na śniadanka, z jogurtem i np. ogórkiem czy rzodkiewką albo surowymi pieczarkami
lecker.gif


Uwielbiam też wersję na słodko: z musem jabłkowym (własnej prod. ofkors)

Kiedyś też miałam wielki spust, ale to stare dzieje; jakiś czas temu nauczyłam się wreszcie jeść wolniej i bardziej "świadomie", dzięki czemu odkryłam, że nie tylko wcale nie potrzebuję ogromnych porcji, aby się najeść - ale mogę sobie od czasu do czasu pozwalać na różne, dotąd zakazane, produkty.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
pod cytatem mial byc wpis... no coz... a napisalam, ze ja te placuszki robie w formie tostow, ciasto wlewam do tostera, zamykam i po ok 8 minutach mam chrupiace tosty
icon_smile.gif
polecam ta metode.