ciasto jogurtowe dietetyczne

AniaKa

Member
Cze 18, 2010
3
0
0
olcieek @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873024strukturę ciasto ma b. fajną tylko powiedz czy nie czuć proszku ?
bo mała mąki tylko 4 łyżki, toż to nawet szklanka nie jest :
gruebel_2.gif
proszku nie czuć, ale jajka czuć bardzo, mimo że dałam 2 zamiast trzech...
 

karlitka

Member
Wrz 8, 2008
2
0
0
duende @ 3 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=996044pewnie, że może być kaszka, lecz to juz nie będzie ten sam efekt dietetyczny
ale na pewno będzie smacznie
icon_smile.gif
Chodziło mi o to, czy ciasto w ogóle wyjdzie. Jak wyjdzie to dobrze
lecker.gif
Co do smaku to się przekonam jak zrobię, ale tyle dobrych rzeczy razem nie może wyjść niedobre
icon_mrgreen.gif
. A o jakim efekcie dietetycznym piszesz?
 

lisedd

Member
Cze 13, 2010
7
0
0
brzmi i wygląda pysznie, muszę spróbowac
icon_smile.gif
tylko właśnie ile łyżeczek cukru może być zamiennikiem pastylek? bo niemam słodziku (na diecie nie jestem), dlatego chciałabym zastąpić słodzik cukrem. ile powinnam go dać by było wystarczająco słodkie (jak w orginale)?
buziaki, pozdrawiam ;**
 

lisedd

Member
Cze 13, 2010
7
0
0
wow 16 łyzeczek cukru, tuż to bomba kaloryczna, sam cukier jakieś 320kcal. Może na diecie nie jestem ale bez przesady, no takie ciacho ;D
icon_smile.gif
A ja myślecie jak bym cała gdzieś z 10łyzeczek i rodzynki wyszłoby smacznie?
icon_smile.gif

pozdrawiam :*
icon_smile.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
hmm to zależy kto co lubi - 16 łyżeczek to zaledwie 4 łyżki cukru czyli nieco ponad ćwierć szklanki....
oczywiście, że wyjdzie z rodzynkami i mniejszą ilością
icon_smile.gif
Ilość słodyczy można dostosować do swoich własnych upodobań
icon_smile.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
duende @ 6 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=997685wg diety protal w tym cieście (jak i w każdym innym) nie można zastosować żadnej innej mąki niż kukurydziana maizena
akurat maizena to skrobia kukurydziana ;) nie mąka

co do wcześniejszych tekstów typu "no przecież parę rodzynek nie zaszkodzi, to naturalna słodycz" - niestety, ta dieta wyklucza każdą naturalną słodycz. Zero cukru w pierwszych 2 fazach (czyli tych, na których się chudnie), a fruktoza zawarta w owocach cukrem jest ;)
 

aleksaa

Member
Lut 17, 2008
23
0
0
dziewczyny, jak zrobić zeby ciasto nie opadło? piekłam je w temp 180'C, zaczeło sie przypalac od góry, to 15min przed zakonczeniem pieczenia zmniejszylam temp do 150'C. Po 40min po prostu wylaczylam piekarnik, nie wyjmowałam ciasta, pozniej jak po nie poszłam to było klapnięte
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wydaje mi się, że Twoje ciasto opadło, bo zbyt zmniejszyłaś temperaturę. Skoro zaczęła się góra przypiekać, to może nastęnym razem daj ciasto o poziom niżej i temperaturę ustaw na 170 st. Moje ciasto nigdy nie opadło, więc sądzę, że Twój piekarnik mocniej grzeje i ta drobna zmiana wystarczy. Daj znać.
 

aleksaa

Member
Lut 17, 2008
23
0
0
duende @ 22 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051733wydaje mi się, że Twoje ciasto opadło, bo zbyt zmniejszyłaś temperaturę. Skoro zaczęła się góra przypiekać, to może nastęnym razem daj ciasto o poziom niżej i temperaturę ustaw na 170 st. Moje ciasto nigdy nie opadło, więc sądzę, że Twój piekarnik mocniej grzeje i ta drobna zmiana wystarczy. Daj znać.
no własnie chodzi o to że nie mam już niższego poziomu
icon_sad.gif
ciasto bylo na najnizszym; temp moge ustawic jedynie na 150, 175 albo 200, piekłam na tym 175, uzywam tej temp do wszystkich przepisow gdzie jest napisane 180.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
duende @ 6 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=997685wg diety protal w tym cieście (jak i w każdym innym) nie można zastosować żadnej innej mąki niż kukurydziana maizena
adrijah @ 14 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048584akurat maizena to skrobia kukurydziana ;) nie mąka
No wlasnie, w przepisach Dukana zawsze jest skrobia kukurydziana (czyli maizena) a nie maka, i to wtedy ciasto zgodne jest z dieta proteinowa (maka kukurydziana to niestety nie to samo...).
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Skrobia kukurydziana jest też w Kuchniach Świata i w Intermarche, oraz w sklepach ze zdrową żywnością też widziałam. Ja kupuję w młynie, który ma duży wybór róznych rodzajów mąki.

I faktycznie jest zasadnicza różnica między mąką kukurydzianą i skrobią kukurydzianą, to dwa zupełnie inne produkty o innych właściwościach, tu znajdziecie informacje na ten temat: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...hl=kukurydzian*
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A ze skrobia
fiesgrins.gif
rozumiem ciasto przestaje byc zolte?