Sos Barbecue*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Sos Barbecue

barbecue.JPG

1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli

Cebulę drobno posiekać, zrumienić w rondlu na niedużej ilości oleju wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać pomidory wraz z zalewą. Jeśli używamy pomidorów w całości - rozdrobnić je w w rondlu.
Dodać cukier, paprykę, pieprz, sos Worcestershire i 2 łyżki sosu sojowego.
Gotować na małym ogniu, mieszając, aż płyn odparuje i uzyskamy gesty sos.
Sos utrzeć blenderem, aby miał jednolita konsystencję.
Dodać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego*.

barbecue_2.JPG

Można także przygotować sos z podwójnej porcji i zawekować.


* Dokładnie w tej kolejności: ucieranie blenderem powoduje , ze sos jaśnieje, a chodzi o to, by był ciemny.
 

Załączniki

  • barbecue.JPG
    barbecue.JPG
    87.6 KB · Wyświetleń: 3
  • barbecue_2.JPG
    barbecue_2.JPG
    60.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: