Sałatka z bobu z kaparami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię tę sałatkę co roku, w sezonie "bobowym". Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata z kuchni żydowskiej. Jest absolutnie doskonały. Wprowadziłam co prawda małą poprawkę, ale podam wersję oryginalną i moje uwagi. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
50 dkg bobu
garść kaparów (biorę 2 czubate łyżki)

Sos
3 łyżki majonezu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (gęstej )
4 ząbki czosnku ( ja biorę jeden, najwyżej dwa)
sok z cytryny do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sól, biały pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, i przelewamy zimną bieżącą wodą. Dokładnie osączamy. Gdy ostygnie, obieramy z łupinek, co idzie bardzo szybko, bo same wyskakują z osłonek. Obrany bób mieszamy z kaparami.
Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. I tu uwaga - ja dodaję jeden ząbek, mieszam i próbuję. Sos powinien według mnie mieć tylko delikatną nutkę czosnkową, taki najlepiej komponuje mi się z tą sałatką. Kto lubi ostrzejszy czosnkowy smak może dodać więcej. Kiedyś spróbowałam z trzema ząbkami i - robiłam sos od początku. Ale to wszystko kwestia naszych smaków i gustów, no i wielkości ząbków czosnku. W każdym razie radzę dodawać po trochu i próbować, żeby uchwycić ten najbardziej odpowiadający nam smak. Teraz sos doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki.
Mieszamy z bobem i kaparami, możemy podawać na liściach zielonej sałaty. Ja podaję w płaskich pucharkach na nóżce w kolorze butelkowego szkła, co bardzo ładnie się komponuje z seledynowym bobem i dodatkami. Przybieram tylko malutkim listkiem sałaty. Ten opis zamieściłam zamiast zdjęcia. Ale może uda mi się jeszcze kiedyś sfotografować tę niezwykle smaczną sałatkę.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,961
2,299
113
Zrobiłam, bardzo dobra. Sos zrobiłam z połowy porcji, czosnku dałam ząbek.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy