Pierś z kurczaka zapiekana z serem

piorunkowa

Member
Lip 11, 2007
153
0
0
Składniki
* duży podwójny filet z kurczaka bądź schabowe bez kości
* łyżka oleju
* potarty ser żółty
* przyprawy / pieprz, sól, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, chili

Wykonanie:
Filety z kurczaka pociąć na bardzo cienkie kawałki, tak jak na gulasz tylko troszkę większe i cieniej. Mięso przyprawić i zostawić na 20 minut.
Odrobinę oleju (ok pół łyżki) rozprowadzamy na patelni, jak patelnia bedzie dobrze rozgrzana wrzucić mięso i zapiekać, aż mięso będzie przyrumienione i miękkie (ok 10 minut), na końcu posypać obficie startym serem i zapiekać pod przykryciem, aż do momentu kiedy ser stopnieje.

Z proporcji, które podałam wychodzi potrawa dla dwóch osób.
Kurczak najlepszy jest z frytkami i surówką, idealnie do tego pasuje duszona marchewka z groszkiem. Można kurczaka jeść z dodatkiem jakiegoś sosu np salsa bądź czosnkowego, wedle upodobań.

Potrawa jest niedroga i mało pracochłonna.
Jest to ulubione danie mojego męża, naprawdę przepyszne jedzonko.
Polecam, smacznego.