Wiśnie w czekoladowym syropie

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
S8002386_2.jpgS8002396_2.jpg

Wiśnie w czekoladowym syropie
* 5 kg wiśni
* ok. 1 kg cukru
* 100 g gorzkiej czekolady
* 80 g gorzkiego kakao

Wiśnie umyć, osuszyć na sicie, usunąć ogonki i pestki.
Owoce wkładać partiami do dużego naczynia, zasypując połową cukru. Wymieszać potrząsając naczynie, i odstawić aż puszczą sok na ok. 4-5 godzin, po tym czasie wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia odcedzić sok, zagotować z pozostałym cukrem, usunąć z jego powierzchni pianę, włożyć do syropu wiśnie. Zostawić na 12-20 godzin (ostudzone owoce można wstawić do lodówki). Następnie ponownie zlać sok, gotować 20 minut od chwili gdy się zagotuje, dodać wiśnie i znowu odstawić.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie (razem 4 razy zlewać sok, zagotowywać go i wkładać wiśnie).

Przed włożeniem wiśni do słoików syrop zlać i zagotować. 200 ml gorącego syropu wymieszać dokładnie z kakao.
Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dolewając po trochu soku. Wymieszać z rozpuszczonym kakao.
Wiśnie włożyć do czystych słoików, zalać czekoladowym syropem, zakręcić.
Pasteryzować 30 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do ostudzenia.
 

Załączniki

  • S8002386_2.jpg
    S8002386_2.jpg
    177.7 KB · Wyświetleń: 0
  • S8002396_2.jpg
    S8002396_2.jpg
    266.1 KB · Wyświetleń: 0