Gruszki z serem gorgonzola*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Musiałam rozmnożyć obiad, bo było więcej gości niż się spodziewałam. W domu miałam tylko gruszki w puszce, trochę sera gorgonzola i różne przyprawy. Wymyśliłam więc przystawkę, licząc po dwie połówki gruszek na osobę. Podaję proporcje dla 4 osób.

gruszki_na_przystawk_.jpg

Składniki
8 połówek gruszek
15 dkg sera gorgonzola lub innego pleśniowego
trochę mleka lub śmietanki
szczypta kminku (można opuścić)
papryka w proszku
łyżka brandy
garść płatków migdałowych

Przystawkę tę można przygotować i ze świeżych gruszek, tylko jeśli są twarde, należy je krótko obgotować w wodzie z łyżką cukru.Gruszki z puszki odcedzamy z zalewy i chwilę suszymy, żeby nie ociekały płynem.
Ser rozgniatamy z mlekiem (lub lepiej śmietanką), dodajemy po odrobinie przypraw i brandy. Masa powinna mieć konsystencję twarogu. Napełniamy nią szpryckę lub foliowy woreczek z uciętym rogiem i wyciskamy na gruszki. Na suchej patelni teflonowej rumienimy trochę płatki migdałowe i po ochłodzeniu posypujemy nimi gruszki. Podajemy do tostów z masłem.
 

Załączniki

  • gruszki_na_przystawk_.jpg
    gruszki_na_przystawk_.jpg
    327.3 KB · Wyświetleń: 0