Likier wiśniowy*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie powiem Wam, że doskonały, choć spodziewam się tego, bo dopiero dzisiaj nastawiłam, ale robili z tego przepisu moi znajomi i częstowali mnie nim - to była poezja. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".
Składniki
50 dkg wiśni
1/2 litra spirytusu
1 2/3 szklanki wody (około 420ml)
40 dkg cukru

Przebrane, umyte wiśnie wkładamy do gąsiorka, zalewamy spirytusem i zakorkowane odstawiamy na 6 dni, codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy spirytus do butelek, zakorkowujemy, a do owoców wsypujemy cukier i odstawiamy w zakorkowanym gąsiorku na 2 tygodnie. Potem zlewamy syrop, a do wiśni wlewamy przegotowaną wodę, mieszamy, przecedzamy i łączymy z syropem oraz spirytusem. Przelewamy do gąsiorka, zakorkowujemy i odstawiamy na miesiąc. Następnie przecedzamy likier do butelek, używając lejka z włożonym kawałkiem waty. Zamykamy butelki i odstawiamy je na pół roku. Cierpliwości, bo warto.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: