W najbliższy weekend zostałam zaproszona na "babskiego" grilla, na przepiękną działkę mojej przyjaciółki. Kilka starszych pań będzie starało się nie podpalić Kampinosu. Ponieważ ostatnim razem ja przygotowałam do pieczystego sosy, zostałam poproszona o powtórkę. Miałam przepisy na te sosy w "Smakach i aromatach", więc zgodziłam się od razu. Wolę to niż wymyślanie sałatek. Ponieważ nazwy są podobne, sprawdziłam, czy nie ma tych przepisów na cinie. Owszem, są podobne, ale na szczęście chyba nie popełnię plagiatu.
Z tysiąca wysp
1 szklanka majonezu
1 łyżeczka sosu Tabasco
5 łyżek drobno pokrojonych pikli (brałam tylko cebulki perłowe i korniszonki)
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól, pieprz, cukier do smaku
Majonez wlewamy do miski, dodajemy pikle, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę jajka i zielony pieprz. Dodajemy do smaku przyprawy, delikatnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy do mięs z rusztu, a doskonały jest także z czosnkowym gorącym chlebem.
Słodko-kwaśny
50 dkg dojrzałych moreli
3 łyżki miodu
1/2 szklanki dobrego octu winnego
2 średnie cebule
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka utartego imbiru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki stołowe oleju (biorę ryżowy)
sól, pieprz
kilka kropli sosu Tabasco
Morele myjemy, wyjmujemy pestki, a miąższ kroimy w kawałki. Rozgrzewamy olej w rondlu i szklimy w nim drobno posiekane cebule. Wrzucamy morele, smażymy przez 5 minut, a potem dodajemy miód, ocet, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Smażymy na malutkim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Sprawdzamy, czy ma wystarczająco słodko-kwaśny smak. Dodajemy odrobinę Tabasco i jeśli trzeba albo łyżeczkę cukru, albo sok cytrynowy.
Ten wykwintny sos o konsystencji marmolady podajemy do mięs z rusztu. Można zrobić go w większej ilości i przechowywać nawet dwa tygodnie, a potem zmieniać nieco smak, dodając podpieczone kawałki jabłek, gruszek lub śliwek.
Pomidorowy
5 dojrzałych pomidorów ( czasem biorę 2 puszki pomidorów pelati bez skórki)
1 czerwona i 1 zielona papryka (biorę 2 czerwone)
5 ząbków czosnku
3 duże cebule
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
duża szczypta chilli
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone dość drobno warzywa, zioła i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Jeśli używam pomidorów z puszki, gotuję 15 - 20 minut. Sos co jakiś czas mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz i chilli. Wyjmujemy liście laurowe, sos miksujemy i przecedzamy przez sito. Sos powinien być gładki, bez nasion, skórek pomidorów i papryki.
Ten sos, podgrzany na ruszcie, podajemy do pieczonej kiełbasy, ryby pieczonej na grillu i hamburgerów.
Meksykański
1 szklanka sosu pomidorowego, zrobionego jak wyżej
1 duża cebula
1 zielona papryka
2 strąki marynowanej czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gorczycy
2 łyżki oleju
pieprz, szczypta chilli
Najpierw opiekam zieloną paprykę i zdejmuję z niej skórkę. Następnie rozgrzewam w rondlu olej i wrzucam posiekane drobno warzywa: cebule, zieloną paprykę bez skórki, czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodajemy sól, chilli, pieprz, gorczycę ( ja daję mieloną) i pokrojoną w małą kostkę paprykę marynowaną bez skórki oraz wlewamy sos pomidorowy. Zagotowujemy i zdejmujemy zaraz z ognia.
Pikantny, gęsty sos - doskonały do mięs i ryb z rusztu.
Z tysiąca wysp
1 szklanka majonezu
1 łyżeczka sosu Tabasco
5 łyżek drobno pokrojonych pikli (brałam tylko cebulki perłowe i korniszonki)
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól, pieprz, cukier do smaku
Majonez wlewamy do miski, dodajemy pikle, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę jajka i zielony pieprz. Dodajemy do smaku przyprawy, delikatnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy do mięs z rusztu, a doskonały jest także z czosnkowym gorącym chlebem.
Słodko-kwaśny
50 dkg dojrzałych moreli
3 łyżki miodu
1/2 szklanki dobrego octu winnego
2 średnie cebule
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka utartego imbiru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki stołowe oleju (biorę ryżowy)
sól, pieprz
kilka kropli sosu Tabasco
Morele myjemy, wyjmujemy pestki, a miąższ kroimy w kawałki. Rozgrzewamy olej w rondlu i szklimy w nim drobno posiekane cebule. Wrzucamy morele, smażymy przez 5 minut, a potem dodajemy miód, ocet, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Smażymy na malutkim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Sprawdzamy, czy ma wystarczająco słodko-kwaśny smak. Dodajemy odrobinę Tabasco i jeśli trzeba albo łyżeczkę cukru, albo sok cytrynowy.
Ten wykwintny sos o konsystencji marmolady podajemy do mięs z rusztu. Można zrobić go w większej ilości i przechowywać nawet dwa tygodnie, a potem zmieniać nieco smak, dodając podpieczone kawałki jabłek, gruszek lub śliwek.
Pomidorowy
5 dojrzałych pomidorów ( czasem biorę 2 puszki pomidorów pelati bez skórki)
1 czerwona i 1 zielona papryka (biorę 2 czerwone)
5 ząbków czosnku
3 duże cebule
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
duża szczypta chilli
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone dość drobno warzywa, zioła i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Jeśli używam pomidorów z puszki, gotuję 15 - 20 minut. Sos co jakiś czas mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz i chilli. Wyjmujemy liście laurowe, sos miksujemy i przecedzamy przez sito. Sos powinien być gładki, bez nasion, skórek pomidorów i papryki.
Ten sos, podgrzany na ruszcie, podajemy do pieczonej kiełbasy, ryby pieczonej na grillu i hamburgerów.
Meksykański
1 szklanka sosu pomidorowego, zrobionego jak wyżej
1 duża cebula
1 zielona papryka
2 strąki marynowanej czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gorczycy
2 łyżki oleju
pieprz, szczypta chilli
Najpierw opiekam zieloną paprykę i zdejmuję z niej skórkę. Następnie rozgrzewam w rondlu olej i wrzucam posiekane drobno warzywa: cebule, zieloną paprykę bez skórki, czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodajemy sól, chilli, pieprz, gorczycę ( ja daję mieloną) i pokrojoną w małą kostkę paprykę marynowaną bez skórki oraz wlewamy sos pomidorowy. Zagotowujemy i zdejmujemy zaraz z ognia.
Pikantny, gęsty sos - doskonały do mięs i ryb z rusztu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: