Lody z pieczonymi bananami na podstawie przepisu Davida Lebovitza

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Jak napisałam, tak zrobiłam - skarmelizowałam na patelni brązowy cukier (w ilości na oko, może z 1/2 - 1/3 szklanki?), dodałam do niego śmietankę (200 ml) i w powstałym sosie udusiłam pokrojone banany (w ilości 5 małych sztuk, w tym dwóch bardzo dojrzałych). Masę zmiksowałam i ostudziłam w lodówce. Po ostudzeniu miała brązowy kolor i konsystencję gęstej marmolady. Było jej około 500 ml. Potem dodałam do niej kartonik (200 ml) mleka waniliowego, 200 ml śmietanki 30% i do smaku mleka skondensowanego karmelowego (około 1/4 -1/5 tubki). Masa była bardzo smaczna, aczkolwiek mało wyrazista w smaku, więc w ostatniej chwili dorzuciłam do niej 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy. I to było to! Lody wyszły rewelacyjne, z wyraźnym smakiem bananów i karmelu oraz delikatną nutką kawową, a do tego ładnie i szybko mi się zamroziły. Polecam!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Moi goście wylizali pucharki do czysta i powiedzieli, że tak pysznych lodów jeszcze nie jedli.
icon_smile.gif

 

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
"Och, ach!" - te wykrzyknienia słychać podczas konsumowania (raczej już po) tych lodów u mnie w domu. Mają taki niecodzienny, prawdziwie bananowy smak... Są dużo lepsze niż kupne, nawet tradycyjne nowotarskie.
icon_wink.gif
 

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
przed chwilka zrobilam te lody i choc jeszcze nie sa zimne moge stwierdzic ze sa wysmienite
icon_smile.gif
kiedy sie schlodza napisze jak wtedy smakowaly
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    109.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    65.3 KB · Wyświetleń: 0

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
Składam relację
icon_smile.gif

PYCHA! choć osobiście bardziej smakowaly mi jako zimny mus niż lody
icon_smile.gif
i właśnie w takiej postaci będę to robić, no chyba, że wcześniej zaopatrze się w maszynkę do lodów
icon_razz.gif

bo wyszły mi w środku kryształki lodu i właśnie to mi przeszkadzało... może jest na to jakiś sposób??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Nie pomogę, bo w maszynce wychodzą idealne. Może za rzadko mieszałaś?

Dziś znów przygotowałam masę bananową jak poprzednio, na patelni.
Do demerary dodałam łyżkę muscovado dla podkręcenia smaku.
mniam.gif

Resztę będę kombinować jutro. Waham się pomiędzy kawą a orzechami pekan...

EDIT:
Dałam jedno i drugie. Po prostu niebo w gębie!

Proporcje ku pamięci:
3 banany+ 1/3 szklanki demerary+ łyżka muscovado + 150 ml śmietanki
1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietanki, 2 łyżki mleka skondensowanego karmelowego, 2 łyżeczki kawy, garść orzechów
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Ja także nie jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do lodów, a lody wyszły kremowe i bezkryształkowe. Mieszałam często. Myślałam, że nawet za często, lecz opłaciło się.
No i przy okazji - znów je zrobiłam. Teraz były w wersji lekko kawowej. Też pyszne. Jak ja Ci, Margot, dziękuję za ten przepis.
cvety.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Mała m. super ,ze bez maszynki tez się udaje
Może ktoś się jeszcze skusi
Bardzo się cieszę ,że przepis okazał się bardzo udany -tak czułam ,ale on od mistrza pochodzi
icon_biggrin.gif
,a Dziuni dziękuję za jego przetłumaczenie
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Mnie bardzo smakowaly, ale taki jeden sprobowal i wyplul!!! No i jeszcze marudzil, ze dlaczego nie waniliwe????

No i nie pozostalo nic innego jak skonsumowac samej....
pfeif2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
i ja zrobiłam, bardzo dobre są, takie karmelowo-bananowe, chociaż z tymi lodami to dziwna sprawa, bo z jednej strony nie moge sie do końca przekonać do bananowego posmaku, a z drugiej jak zacznę je jeść to się nie mogę oderwać
icon_smile.gif
może spróbuję jeszcze wersji Joanny z kawą
gruebel_2.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Poprzednim razem ręcznie, a teraz zrobiłam, w maszynie. Dodałam 2 łyżeczki kawy
i garść posiekanych orzechów włoskich. Nie musiałam domrażać. Bardzo dobre wyszły.
Następnym razem dam trochę mniej cukru.
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
spaskudziłam, pierwsze lody w maszynie i porażka
icon_sad.gif

chyba zawiniło masło, które dodałam twarde prosto z lodówki, czy ono powinno być miękkie?
moja konsystencja od początku była bardzo grudkowata zamiast aksamitna.


 

kero

Member
Wrz 7, 2014
542
0
0
Przepyszne lody mi wyszły
herzen.gif
dodałam jeszcze prażonych orzechów laskowych i wszystko zmiksowałam, niesamowite lody bardzo aksamitne i puszyste pycha
herzen.gif