100 szt. wiśni
200 szt. liści wiśni
1 kg cukru
1 łyżka kwasku cytrynowego
0,5 l spirytusu
Wiśnie i liście umyć, zalać 3 l wody i gotować do czasu aż wiśnie stracą kolor. Odcedzić. Przestudzić. Do jeszcze ciepłego kompotu dodać cukier i kwase cytrynowy- wymieszać. Jak całkiem wystygnie dolać spirytus- wymieszać. Rozlać do butelek.
Zdatne do picia od razu
choć polecałabym zostawić chociaż na parę godzin do 'przegryzienia'.
200 szt. liści wiśni
1 kg cukru
1 łyżka kwasku cytrynowego
0,5 l spirytusu
Wiśnie i liście umyć, zalać 3 l wody i gotować do czasu aż wiśnie stracą kolor. Odcedzić. Przestudzić. Do jeszcze ciepłego kompotu dodać cukier i kwase cytrynowy- wymieszać. Jak całkiem wystygnie dolać spirytus- wymieszać. Rozlać do butelek.
Zdatne do picia od razu

Ostatnią edycję dokonał moderator: