Kurczak po "meksykańsku"

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Składniki:
1 duża pierś kurczaka (podwójna)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka fasolki szparagowej
5 pieczarek
4 nieduże pomidory
300 g ryżu
sól, pieprz, curry, chilli

Pierś kurczaka i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki, cebulę i pomidory obieramy (w przypadku pomidorów zdejmujemy skórkę przez sparzenie) i kroimy w drobne kawałki. Przygotowujemy garnek i nalewamy do niego odrobinę oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, doprawiamy pieprzem i podsmażamy, a następnie przerzucamy do garnka. Kolejno podsmażamy pieczarki (doprawione solą), a potem paprykę i przerzucamy do garnka. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy, a następnie również dodajemy do garnka. Wstawiamy garnek z warzywami i kurczakiem na mały ogień. Kolejnym etapem jest podsmażenie pomidorów. Po podsmażeniu warzyw na patelnię na chwilę wrzucamy kukurydzę, groszke, fasolę czerwoną i fasolkę, po czym dodajemy je do garnka. Gotujemy "ale dente" ryż, odsączamy go i dodajemy do reszty miękkich składników w garnku. Wszystko w garnku dobrze mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i curry. Ilość chilli ma być dość duża, bo danie musi być pikantne. Na tą ilość mięsa i ryżu powinno to być około łyżeczki. Po dodaniu do garnka ryżu całość dusimy jeszczę parę minut i podajemy. Smacznego.

Źródło: mój T

IMG_2254.JPG
 

Załączniki

  • IMG_2254.JPG
    IMG_2254.JPG
    416.4 KB · Wyświetleń: 1

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
No tak, cudzyslow uzyty wlasciwie, bo to niby po meksykansku. Meksykanie nie uzywaja curry i z reguly nie uzywaja zielonego groszku, ale fasole, kukurydze i ryz tak. Procz tego forma potrawy tez niezbyt meksykanska, co nie znaczy, ze potrawa jest zla. Moim zdaniem jest b. dobra, ale zamiast groszku z puszki proponuje uzyc groszku mrozonego wrzuconego do goracej potrawy na koncu juz bez gotowania. Zobaczysz roznice w smaku i wygladzie.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Hanka145 @ 5 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=889495No tak, cudzyslow uzyty wlasciwie, bo to niby po meksykansku. Meksykanie nie uzywaja curry i z reguly nie uzywaja zielonego groszku, ale fasole, kukurydze i ryz tak. Procz tego forma potrawy tez niezbyt meksykanska, co nie znaczy, ze potrawa jest zla. Moim zdaniem jest b. dobra, ale zamiast groszku z puszki proponuje uzyc groszku mrozonego wrzuconego do goracej potrawy na koncu juz bez gotowania. Zobaczysz roznice w smaku i wygladzie.
Wiem dobrze, że do prawdziwych dań po meksykańsku to baaardzo daleko. Nazwa jednakże się przyjęła, jest szeroko używana wśród moich znajomych i rodziny i dlatego ją stosuję. W każdym razie dziękuję za opinię.
e-lunia @ 18 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=893044Robiłam tego kurczaka i jest PYSZNY !!! POLECAM !!!
Bardzo się cieszę, że smakował
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: