Zaskakująca tarta z zapiekanym masłem

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zasłyszany gdzieś przepis chodził za mną od dawna, wiedziałam,że któryś znany chef go podawał - tylko który z nich?

Googlałam i googlałam i voila!
To przecież David Lebovitz!

french tart dough

Wypróbowałam dzisiaj, w sumie to moja pierwsza słodka tarta w życiu, ale sam Lebovitz zachęca do jej zrobienia wszystkich tych, którzy się boją 'klasycznej' tarty.

Muszę przyznać, że jestem zadowolona - jesli chodzi o ciasta, rzadko mi się to zdarza ;)

Oto i przepis:

90 g masła niesolonego pokrojonego na kawałki
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1/8 łyżki soli
150 g mąki

Podgrzać piekarnik do 210 st.

1) W średniej żaroodpornej misce połączyć masło, olej,wodę, cukier i sól.
2) Wstawić miskę do piekarnika na ok 15 min, aż masło zacznie bulgotać i zarumieni się po bokach
3) Ostrożnie wyjąć miskę z piekarnika, wsypać mąkę i szybko zamieszać do połączenia składników. Mieszać aż z ciasta powstanie kulka, która z łatwością odchodzi od brzegów miski.
4) Przełożyć ciasto do 23 cm formy na tartę.Gdy już nie parzy nas w ręce, wylepić dokładnie ciastem spód i brzegi foremki.
5 ) Nakuć ciasto widelcem, piec w piekarniku przez ok. 15 minut.

Przed nałożeniem nadzienia ostudzić.


Ciasto ma taki leciutko hmm...?...orzechowy smak - to chyba zasługa zapiekania masła z cukrem. Choć wydaje mi się, że gdzieś już taką tartę jadłam. Może w Barcelonie?
Ciasto jest dość kruche - ja wypełniłam je budyniem i lekko skarmelizowanymi brzoskwiniami, więc całość dobrze się trzyma.
Na pewno wypróbuję ten spód jeszcze nie raz - muszę tylko nową formę do tarty kupić. ( poprzednią umyłam w zmywarce, choć wcale się do tego nie nadawała)

Polecam jako ciekawostkę, ale również jako zachętę dla tych, którzy tak jak ja nienawidzą robienia klasycznego kruchego ciasta.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Podobna byla kruszonka Bajaderki na goraco(bardzo krucha
lecker.gif
)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,663
2,963
113
To dla mnie przepis.
anbetung.gif
Poza kruszonką z malaksera na spody mało które kruche jest u mnie kruche.
icon_rolleyes.gif

 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Następnym razem wstawię zdjęcie - pewnie jeszcze w tym tygodniu, bo chcę z wiśniami wypróbować zanim się skończą.

Z tą kruchością to nie jest aż tak źle - ciasto powinno trzymać boki tarty i nie sypać się.
( u mnie tego nie sprawdzałam - za dużą miałam formę, więc tylko dno wylepiłam.)