Anyż gwiazdkowaty
Pochodzenie
W średniowiecznej Europie, szczególnie we Francji stosowano go ze względu na jego właściwości lecznicze. Jego właściwości zapachowe doceniono w XVII wieku. Od tego czasu wykorzystywany jest do aromatyzowania napojów, syropów i alkoholi.
Anyż, inaczej badian, to wiecznie zielone drzewo o żółtych kwiatach, pochodzące z Chin. Występuje jeszcze w Wietnamie. Jego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce, przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdy) jak i nasiona w nich zawarte, które są jednak mniej aromatyczne niż pozostałe części owocu.
Anyż w kuchni
Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw słodko - kwaśnych, mięsnych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych, grzanego wina, doskonale komponuje się z miodem i wszelkiego rodzaju sałatkami owocowymi. Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej z nastawieniem na chińską.
Właściwości
Anyż gwiazdkowaty działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka.
Rozcieńczony spirytusowym roztworem, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.
Żródło: Kamis – Żyj ze smakiem
Pochodzenie
W średniowiecznej Europie, szczególnie we Francji stosowano go ze względu na jego właściwości lecznicze. Jego właściwości zapachowe doceniono w XVII wieku. Od tego czasu wykorzystywany jest do aromatyzowania napojów, syropów i alkoholi.
Anyż, inaczej badian, to wiecznie zielone drzewo o żółtych kwiatach, pochodzące z Chin. Występuje jeszcze w Wietnamie. Jego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce, przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdy) jak i nasiona w nich zawarte, które są jednak mniej aromatyczne niż pozostałe części owocu.
Anyż w kuchni
Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw słodko - kwaśnych, mięsnych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych, grzanego wina, doskonale komponuje się z miodem i wszelkiego rodzaju sałatkami owocowymi. Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej z nastawieniem na chińską.
Właściwości
Anyż gwiazdkowaty działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka.
Rozcieńczony spirytusowym roztworem, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.
Żródło: Kamis – Żyj ze smakiem