Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
DESKA SERÓW NA PRZYJĘCIE

- niebieski ser pleśniowy, najlepiej roquefort
- brie
- camembert
- ser kozi
- edamer
- szlachetny twardy ser, np.edamski, comte lub ementaler


Sery wyjmujemy z lodówki około godziny przed podaniem. Układamy je na tacy. Wygodne są duże, drewniane, obrotowe tace. Możemy też ułożyć je na dużym talerzu. Serów nie trzeba kroić na kawałki. O(bok podajemy nhóż i dodatki: winogrtona, łuskane orzechy włoskie, , pokrojone jabłka, krakersy, , sałatę z sosem winegret i pieczywo, np. świeżą bagietkę.
---------------------------------------
Czy wiesz, że....
...sery podajemy zamiast deseru lub przed deserem. Należy je ułożyć w kolejności od łagodnych w smaku do najbardziej ostrych. W takiej też kolejności powinno się jue zjadać.

żródło: Biblioteczka Poradnika Domowego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Znalazłam ciekawy przepis na naleśniki z syropem klonowym. Nie zamieszczam bo nie wiem, gdzie i czy można w Polsce kupić ten syrop pochodzenia kanadyjskiego. W internecie odkryłam tylko takie wiadomości. Przepis mogę zamieścić dopiero po wypróbowaniu. Może Wy wiecie coś więcej na ten temat?
cook.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Seniorko obecnie już niemal w każdym sklepie można bez problemu kupić syrop klonowy kanadyjski (zazwyczaj w opakowaniach po 250 ml w cenie około 20 - 25 zł), więc spokojnie możesz przepis po wypróbowaniu umieścić np w "małych dankach" czy w "deserach" - z pewnością i z chęcią wypróbuję
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Serdecznie dziękuję. Ja co prawda szukałam tylko w mojej dzielnicy, ale nawet w delikatesach nie mieli. Postaram się kupić jak najszybciej i zrobię ten przysmak podawany w "Smakach i aromatach" przez kanadyjskiego konsula. Pozdrawiam.
kaffeetrinker_2.gif