Zrobiłam je bez większego przekonania, bo zdobyty gdzieś na karteluszce przepis nie wydawał mi się zbyt pociągający. Kotlety okazały się bardzo smaczne.
Składniki
60 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 średnia cebula drobno posiekana
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
garść posiekanego koperku
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Mięso, cebulę, 2 łyżki bułki i otręby zalać niewielką ilością wrzącej wody (około pól szklanki - lepiej dodawać po trochu). Wymieszać, dodać jajko, koperek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać na masę nadającą się do formowania kotletów. Wychodzi z tej porcji 12 niedużych lub 6 większych kotletów. Panierowałam je w tartej bułce
i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podałam z ogórkiem małosolnym, chociaż początkowo miałam inny pomysł na surówkę, który wykorzystam innym razem.
Składniki
60 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 średnia cebula drobno posiekana
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
garść posiekanego koperku
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Mięso, cebulę, 2 łyżki bułki i otręby zalać niewielką ilością wrzącej wody (około pól szklanki - lepiej dodawać po trochu). Wymieszać, dodać jajko, koperek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać na masę nadającą się do formowania kotletów. Wychodzi z tej porcji 12 niedużych lub 6 większych kotletów. Panierowałam je w tartej bułce
i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podałam z ogórkiem małosolnym, chociaż początkowo miałam inny pomysł na surówkę, który wykorzystam innym razem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: