Babka murzynek

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
250 g masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki dobrego kakao
6 łyżek wody
6-8 łyżek alkoholu
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 opakowanie proszku dopieczenia
Można dodać bakalie np.: rodzynki, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy(migdały)

Masło, kakao, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotować, lekko przestudzić, dodać alkohol, wymieszać. Z całości odlac 1/2 szklanki. Do reszty dodać stopniowo żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką oraz sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na konieć dodać (ewentualnie) sparzone, dobrze osączone i oprószone mąką rodzynki. Wyłożyć ciasto do posmarowanejtłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Piec w średnio gorącym piekarniku (ja piekę w 150 stopniach) przez 50-60min. Upieczoną i ostudzoną babkę polać pozostałą częścią masy, posypać wiórkami i orzechami.

Przepis pochodzi z książeczki "Polska Wielkanoc"