Zapiekany bakłażan z pieczarkami

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Bardzo smaczne i sycące danie
icon_smile.gif


Zapiekany bakłażan z pieczarkami
- 1 bakłażan
- 0,5 kg pieczarek
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- mała cebula
- ser żółty
- odrobina oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie- do smaku
- posiekana pietruszka
Pieczarki umyć, obrać (niektórzy nie obierają, ale ja zawsze) i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, a po chwili pieczarki. Posoli, popieprzyć i sypnąć dosyć hojnie zioła prowansalskie. Dusić wszystko na wolnym ogniu. W tym czasie przekroić bakłażana, drążyć miąższ (wraz z pestkami, ja miałam młody mały model ;)), posiekać i dodać do pieczarek.
Pod koniec duszenia dodać posiekaną pietruszkę i odstawić do ostygnięcia.
Masę wymieszać z jajkiem. Połówki bakłażana wypełnić farszem, a wierzch posypać startym serem żółtym.
Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
 

Załączniki

  • IMGP8609.JPG
    IMGP8609.JPG
    102.7 KB · Wyświetleń: 0