Laccha

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Odkrycie tego lata
icon_mrgreen.gif
, składniki niby banalne, ale dodatek podprażonego kuminu daje zaskakujące połączenie, dla mnie bomba, przepis z książki: "Szczypta smaku... Indie".

Składniki:
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
0,25 łyżeczki chilli w proszku
2 pomidory pokrojone w cienkie plasterki
450g ogórków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
3 łyżki soku z cytryny

Cebulę posolić i włożyć na 10 minut do durszlaka, żeby puściła sok. Przepłukać wodą, osuszyć i przełożyć do miski. Na małym ogniu ustawić niewielką patelnię, podprażyć nasiona kminu rzymskiego i zmielić lub utłuc na drobny proszek. Kmin rzymski i chilli dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Plasterki pomidora ułożyć na talerzu, na nich plasterki ogórka, a na wierzchu cebulę. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem do smaku.

Moje uwagi:
Zazwyczaj nie mam czerwonej cebuli na stanie więc daję białą, nie bawię się w plasterki, tylko kroję pomidory i ogórki w mniejsze kawałki, jakie łatwo mieszczą się do buzi, wszystko mieszam i daję o połowę mniej soku z cytryny, lubię kwaśne, ale jednak 3 łyżki to dla mnie za dużo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Oj nutko przepraszam, moje niedopatrzenie
icon_redface.gif
, ma być 450g, już poprawiam, dziękuję że zauważyłaś.
Czarnuszka należy do tej nielicznej grupy przypraw, których nie znoszę
icon_mrgreen.gif
.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
auć
Ostatnio jakos nie moge patrzec na kumin, a przeciez nie moge powiedziec ze go nie lubie.
Moze to po wszystkich przepisach dyniowych. Akurat fanka dyni na sposob orientalny nie jestem.
Ale zaryzykuje, bo wiem ze jak kumin to obowiazkowo w towarzystwie cytryny.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy