- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Odkrycie tego lata
, składniki niby banalne, ale dodatek podprażonego kuminu daje zaskakujące połączenie, dla mnie bomba, przepis z książki: "Szczypta smaku... Indie".
Składniki:
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
0,25 łyżeczki chilli w proszku
2 pomidory pokrojone w cienkie plasterki
450g ogórków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
3 łyżki soku z cytryny
Cebulę posolić i włożyć na 10 minut do durszlaka, żeby puściła sok. Przepłukać wodą, osuszyć i przełożyć do miski. Na małym ogniu ustawić niewielką patelnię, podprażyć nasiona kminu rzymskiego i zmielić lub utłuc na drobny proszek. Kmin rzymski i chilli dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Plasterki pomidora ułożyć na talerzu, na nich plasterki ogórka, a na wierzchu cebulę. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem do smaku.
Moje uwagi:
Zazwyczaj nie mam czerwonej cebuli na stanie więc daję białą, nie bawię się w plasterki, tylko kroję pomidory i ogórki w mniejsze kawałki, jakie łatwo mieszczą się do buzi, wszystko mieszam i daję o połowę mniej soku z cytryny, lubię kwaśne, ale jednak 3 łyżki to dla mnie za dużo.

Składniki:
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
0,25 łyżeczki chilli w proszku
2 pomidory pokrojone w cienkie plasterki
450g ogórków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
3 łyżki soku z cytryny
Cebulę posolić i włożyć na 10 minut do durszlaka, żeby puściła sok. Przepłukać wodą, osuszyć i przełożyć do miski. Na małym ogniu ustawić niewielką patelnię, podprażyć nasiona kminu rzymskiego i zmielić lub utłuc na drobny proszek. Kmin rzymski i chilli dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Plasterki pomidora ułożyć na talerzu, na nich plasterki ogórka, a na wierzchu cebulę. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem do smaku.
Moje uwagi:
Zazwyczaj nie mam czerwonej cebuli na stanie więc daję białą, nie bawię się w plasterki, tylko kroję pomidory i ogórki w mniejsze kawałki, jakie łatwo mieszczą się do buzi, wszystko mieszam i daję o połowę mniej soku z cytryny, lubię kwaśne, ale jednak 3 łyżki to dla mnie za dużo.
Ostatnią edycję dokonał moderator: