Delikatna zapiekanka z pora

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Delikatna zapiekanka z pora

P1090105.JPG


Dwa średnie pory pociachane w półksiężyce
Mała cebula pociachana w talarki
Opakowanie sera Lazur
70-80 gramów tartego parmezanu (miałam tylko podły saszetkowy)
5 żółtek
250 ml śmietanki 30%
125 ml śmietanki 12%
Duża łycha pociętego koperku
2 duże szczypty tartej gałki muszkatołowej
3 duże szczypty pieprzu Cayenne
Duży ząbek czosnku
Sól, pieprz
Łyżka oliwy

Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Pory i cebulę zeszklić w rondelku na łyżce oliwy.
W misce porządnie rozbić żółtka, aż zjaśnieją, dodać śmietankę, pokruszonego lazura i 40g parmezanu, koperek, gałkę, Cayenne, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Dodać zeszklonego pora. Wymieszać. Przełożyć miksturę do ramekinów albo zwykłego naczynia żaroodpornego.
Do blachy do pieczenia nalać wody. Foremki z masą włożyć do blaszki z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja skręciłam temperaturę do 200stopni.
Piec ok. 35 minut, aż się środek zestali. Pięć minut przed końcem posypać parmezanem.

Bardzo smaczne. Nawet moja dziecię nie pogardziło i powiedziało, że pyszne. Troszkę za mocno przypiekłam, ale precyzyjne odmierzanie czasu i doglądanie dwulatka nie idzie w parze.
Wyszły mi dwie porcje dla dwóch dorosłych, głodnych osób.
Inspiracja

P1090098.JPG

 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
bardzo mi się podoba !
uwieeeelbiam pora !

widzę po zdjęciach, że konsystencji jest dość podobne do sernika cukiniowego który dzisiaj robiłam.
do wypróbowania koniecznie
icon_exclaim.gif
mniam.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Ładne. Ale chyba dość ciężkie, co? Dużo śmietany i sera.
Dla ilu osób ta porcja?

EDIT: przepraszam, doczytałam, że dla 2.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Myślicie, że moja nadwyrężona wątroba wytrzyma taką dawkę pora, cebuli i sera
gruebel_2.gif

A wygląda tak smakowicie
mniam.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Moja wątroba nie marudzi. Raz na jakiś czas jej nie zaszkodzi. Zawsze można zmniejszyć porcję, albo łyknąć raphacholin
icon_mrgreen.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
o mniam, coś czuję, że zrobię w najbliższym czasie
lecker.gif
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Pochwale się - zrobiłam
fiesgrins.gif

Bardzo pyszna i bardzo delikatna, zdecydowanie do powtórzenia
mniam.gif

Mimo tego że chyba trochę dłużej ją powinnam trzymać bo lekko płynna była w środku.