Sosy do gotowanych warzyw*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Chcesz podać coś naprawdę lekkiego? Wlej do garnka szklankę wody, wrzuć liść laurowy, kawałek laski cynamonu i ziele angielskie. Dodaj szczyptę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem, aż powstanie aromatyczny wywar. Wtedy wrzuć warzywa (latem świeże, zimą mrożone), pokrojone na duże kawałki i gotuj przez 10 - 15 minut pod szczelnym przykryciem. Warzywa podaj lekko twarde, polane gorącym lub zimnym sosem. Dobrym dodatkiem, według "Smaków i aromatów" jest bagietka albo chrupiący czosnkowy tost, zapieczony z serem.
SOS ZIELONY # pęczek szczypiorku # 1/2 pęczka natki pietruszki # 5 gałązek bazylii # 2 jajka ugotowane na twardo # filiżanka gęstej kwaśnej śmietany# 250 ml jogurtu naturalnego # łyżeczka sosu Worcester # sól, pieprz
Posiekaj zieleninę, ale nie miksuj, gdyż zioła będą gorzkie. Dodaj drobno posiekane jajka. Ubij śmietanę z jogurtem i sosem Worcester. Możesz dodać dla przełamania smaku szczyptę soli i pieprzu. Wlej do salaterki, wymieszaj wszystko i odstaw na kwadrans.

TZATZIKI # 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (grecki, bałkański) # świeży ogórek# 4 ząbki czosnku # łyżka białego octu winnego # łyżka oliwy #sól, pieprz
Jeśli nie mamy gęstych jogurtów bałkańskich lub greckich, to zwykły gęsty jogurt wylewamy na kwadrans na filtr od kawy położiny na sitku. Niech ścieknie z niego trochę wody. W tym czasie obieramy ogórek, wydrążamy nasiona i miąższ ucieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, uciskamy łyżką. Czosnek drobno siekamy. Mieszamy jogurt z octem, oliwą, czosnkeim i ogórkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.

GORĄCY SOS SEROWY # 20 dkg sera danish blue (gorgonzola, rokpol) # 150 ml śmietanki 18% # łyżka masła # szczypta zmielonej gałki muszkatołowej # natka pietruszki # sól i pieprz
Roztapiamy w rondelku masło razem z rozkruszonym serem. Wlewamy śmietankę, wsypujemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu 2 - 3 minuty, aż powstanie gładki sos. Wsypać natkę pietruszki ( 1 łyżkę) i sos gotowy.

SOS HOLENDERSKI # 10 dkg masła # 3 żółtka # 2 - 3 łyżki soku cytrynowego # sól i biały pieprz
Na garnku, w którym lekko wrze woda, ustawiamy metalową miskę. Mieszamy żółtka z 2 łyżkami wody i wlewamy do miski. Ubijamy trzepaczką, aż zgęstnieją. Wtedy zdejmujemy z ognia i, ciągle ubijając, wlewamy po trochu wcześniej roztopione masło. Gdy zrobi się puszysty krem, sos jest prawie gotowy, Trzeba jeszcze wlać sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem. Jest to klasyczny sos do wszystkich warzyw. Mozna urozmaicać jego smak, dodając świeże zioła, choć mnie najbardziej smakuje wersja klasyczna , nie zkłócona innymi smakami.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Tzatziki robię tak samo tylko zamiast oliwy daję olej lniany tłoczony na zimno, nie odsączam jogurtu. Bardzo dobry jest ten sos i nie tylko do gotowanych warzyw.