Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Sos doskonale sprawdza się z makaronami. Proporcje podane przeze mnie wystarczą na 50 dkg makaronu, czyli dla 4 osób.
Składniki
3 duże czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone
1 żółta lub pomarańczowa papryka, oczyszczona i też drobno pokrojona
1 posiekana czerwona cebula
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
posiekane listki z 4 dużych gałązek oregano
5 łyżek stołowych oliwy z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz
5 łyżek stołowych białego wina, ew. wody
Papryki, cebulę, czosnek, pomidory i oregano wkładamy do dużej formy do pieczenia, polewamy trzema łyżkami oliwy, posypujemy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. (ja piekłam w 200 st.) około 50 minut, aż warzywa przypieką się z brzegów. W trakcie pieczenia mieszamy raz lub dwa razy. Przekładamy upieczone warzywa do blendera. Do formy, w której piekliśmy warzywa, wlewamy wino lub wodę, zeskrobujemy resztki warzyw, które przywarły do ścianek i razem z winem dodajemy do warzyw w blenderze. Miksujemy na niewielkich obrotach. Gotowy sos przekładamy ponownie do formy do pieczenia, dodajemy resztę oliwy i zapiekamy przez 2 minuty. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Doskonale smakował z makaronem bucatini (takie grubsze spaghetti z dziurką w środku).
Składniki
3 duże czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone
1 żółta lub pomarańczowa papryka, oczyszczona i też drobno pokrojona
1 posiekana czerwona cebula
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
posiekane listki z 4 dużych gałązek oregano
5 łyżek stołowych oliwy z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz
5 łyżek stołowych białego wina, ew. wody
Papryki, cebulę, czosnek, pomidory i oregano wkładamy do dużej formy do pieczenia, polewamy trzema łyżkami oliwy, posypujemy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. (ja piekłam w 200 st.) około 50 minut, aż warzywa przypieką się z brzegów. W trakcie pieczenia mieszamy raz lub dwa razy. Przekładamy upieczone warzywa do blendera. Do formy, w której piekliśmy warzywa, wlewamy wino lub wodę, zeskrobujemy resztki warzyw, które przywarły do ścianek i razem z winem dodajemy do warzyw w blenderze. Miksujemy na niewielkich obrotach. Gotowy sos przekładamy ponownie do formy do pieczenia, dodajemy resztę oliwy i zapiekamy przez 2 minuty. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Doskonale smakował z makaronem bucatini (takie grubsze spaghetti z dziurką w środku).