Murzynek z cukinią
3 jajka
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 szklanki utartej cukinii
3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
cukier waniliowy
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, mąkę i pozostałe składniki, na końcu dodać utartą cukinię. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis mam od lat niestety nie pamiętam skąd, ale pewnie gdzieś z internetu jest wygrzebany. Przeważnie daję mniej cukru - lekko ponad jedną szklankę, a mąki tak ćwierć szklanki więcej niż w przepisie. Ciasto jest przepyszne, lekkie i wilgotne, cukinia jest absolutnie niewyczuwalna. Najlepiej nam smakuje jeśli dodam do niego posiekane orzechy, a z wierzchu pokryję polewą żelatynową Cinki. Ciasto robi się szybko, zawsze się udaje i jest przepyszne. Polecam
3 jajka
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 szklanki utartej cukinii
3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
cukier waniliowy
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, mąkę i pozostałe składniki, na końcu dodać utartą cukinię. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis mam od lat niestety nie pamiętam skąd, ale pewnie gdzieś z internetu jest wygrzebany. Przeważnie daję mniej cukru - lekko ponad jedną szklankę, a mąki tak ćwierć szklanki więcej niż w przepisie. Ciasto jest przepyszne, lekkie i wilgotne, cukinia jest absolutnie niewyczuwalna. Najlepiej nam smakuje jeśli dodam do niego posiekane orzechy, a z wierzchu pokryję polewą żelatynową Cinki. Ciasto robi się szybko, zawsze się udaje i jest przepyszne. Polecam