Murzynek z cukinią

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Murzynek z cukinią

3 jajka

1,5 szklanki cukru

2,5 szklanki mąki

2 szklanki utartej cukinii

3 łyżki kakao

1 szklanka oleju

cukier waniliowy

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, mąkę i pozostałe składniki, na końcu dodać utartą cukinię. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis mam od lat niestety nie pamiętam skąd, ale pewnie gdzieś z internetu jest wygrzebany. Przeważnie daję mniej cukru - lekko ponad jedną szklankę, a mąki tak ćwierć szklanki więcej niż w przepisie. Ciasto jest przepyszne, lekkie i wilgotne, cukinia jest absolutnie niewyczuwalna. Najlepiej nam smakuje jeśli dodam do niego posiekane orzechy, a z wierzchu pokryję polewą żelatynową Cinki. Ciasto robi się szybko, zawsze się udaje i jest przepyszne. Polecam:)