- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
KURCZAK W ORZECHACH
*600g filetów z piersi kurczaka lub polędwiczki drobiowe
*150g łuskanych orzechów (może być sezam, orzechy laskowe, migdały w płatkach, wiórki kokosowe)
* 2 białka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* pieprz
* cukier
* olej najlepiej słonecznikowy
Orzechy drobno siekamy. Filety kroimy w paski jak do strogonoffa, czyli w paski 1x6 cm. Białka ubijamy na sztywno, poczym dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę cukru i chwilę miksujemy, by wszystkie połączyło się w jednolitą masę. Filety solimy i doprawiamy pieprzem. Maczamy w ubitej masie i obtaczamy w czym mamy czyli orzechy, migdały, sezam. Jeżeli przygotujemy tę potrawę na przyjęcie, można po trochu obtoczyć w podanych produktach, a wówczas z jednej potraw powstanie kilka jej mutacji . Smażymy najlepiej w woku na glębokim mocno rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
*600g filetów z piersi kurczaka lub polędwiczki drobiowe
*150g łuskanych orzechów (może być sezam, orzechy laskowe, migdały w płatkach, wiórki kokosowe)
* 2 białka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* pieprz
* cukier
* olej najlepiej słonecznikowy
Orzechy drobno siekamy. Filety kroimy w paski jak do strogonoffa, czyli w paski 1x6 cm. Białka ubijamy na sztywno, poczym dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę cukru i chwilę miksujemy, by wszystkie połączyło się w jednolitą masę. Filety solimy i doprawiamy pieprzem. Maczamy w ubitej masie i obtaczamy w czym mamy czyli orzechy, migdały, sezam. Jeżeli przygotujemy tę potrawę na przyjęcie, można po trochu obtoczyć w podanych produktach, a wówczas z jednej potraw powstanie kilka jej mutacji . Smażymy najlepiej w woku na glębokim mocno rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.