CEVICHE - moja kombinacja składników*

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
* filety z pangi
* paluszki krabowe
* sok i skórka z cytryny + limonki
* olej (pozostały po suszonych pomidorach)
* pasta paprykowa (z tubki)
* musztarda francuska z całą gorczycą
* sól
* sos worcester
* sos chili lub piri-piri
* kapary
* melon
* zielone i czarne oliwki
* pomidor
* ogórek
* rzodkiewka
* papryka czerwona
* szczypiorek z cebulką
* kawałek pora
* natka pietruszki

Pangi użyłam mrożonej (białej), którą rozmroziłam, umyłam pod bieżącą wodą, odcisnęłam z nadmiaru wilgoci i osuszyłam dodatkowo papierowym ręcznikiem.
Pokroiłam na drobne kostki i wymieszałam z pełną łyżką musztardy, sokiem i skórką z całej limonki i cytryny.
Po kilku godzinach i kilkakrotnym mieszaniu - dodałam 3 łyżki oleju + łyżkę sosu worcester, żeby ryba nie wyschła w lodówce.
Proces marynowania trwał jakieś 18 godzin.
W tym czasie co kilka godzin mieszałam rybę.

Składniki kroiłam dość drobno i mieszałam z sobą - doprawiając do smaku solą, ostrymi sosami.
 

Załączniki

  • ceviche_obrazki.jpg
    ceviche_obrazki.jpg
    54.5 KB · Wyświetleń: 1
  • P9141787.JPG
    P9141787.JPG
    83.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
wyglada pysznie, ale sie przyczepie
icon_wink.gif


Ceviche to to juz nie jest

wlasnie wrocilam z Peru, gdzie ceviche jest potrawa narodowa, przyrzadzane jest tylko z ryby zalanej marynata z soku z limonek, na to wiorka cebuli, to wszystko
icon_wink.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Niektóre kuchnie jeszcze natkę kolendry dodają się dla smaku ... ;)
Ale, ze ja jej nie lubię, zastąpiłam pietruszką
icon_smile.gif


JA wiem, że to nie klasyczne ceviche, ale w wielu źródłach podają, ze można paprykę, ogrki, pomidory dodać, więc dodałam ... i jeszcze kilka innych składników
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: