Aromatyczne kotlety z gotowanego grochu

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mała_Mi zainspirowała mnie do eksperymentów swoimi vegeburgerami, tak powstały te kotlety i jeszcze soczewicowo - pieczarkowe
icon_smile.gif
.

0,5 szklanki suchego grochu (połówki)
2 - 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Groch przepłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż cała woda się wchłonie, w międzyczasie cebulę posiekać w grubszą kostkę i delikatnie zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę, czosnek i groch przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa - u mnie sito pasztetowe, drobne. Dodać 1 łyżkę wody, mąkę, paprykę, zioła i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju, z tej porcji wyszły mi 4 kotlety, masa jest dość zwarta i łatwo daje się formować, nic się nie rozwalało.