Znalazłam przepis w miesięczniku "Kuchnia" i wypróbowałam z ciekawości. Jest naprawdę pyszny. Spróbujcie. Ta porcja wystarcza dla 6 osób.
Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty (niezbyt kwaśnej)
1 jabłko
po 8 - 10 dkg suszonych śliwek i moreli
kilka ziaren jałowca
1 liść laurowy
1 łyżeczka czarnuszki ( nie miałam)
1/2 główki kapusty włoskiej
kminek (szczypta lub więcej, jak kto lubi)
po 8 - 10 dkg rodzynek i orzechów ziemnych
1 łyżka cukru
10 dkg masła
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Kiszoną kapustę podsmażamy na połowie masła, aż się porządnie zrumieni. W dużym garnku zagotowujemy pół szklanki wody i przekładamy do niej kiszoną kapustę. Dodajemy starte jabłko, pokrojone w paski śliwki i morele, jałowiec, liść laurowy, czarnuszkę (nie dawałam), sól i pieprz.
W drugim garnku dusimy na pozostałym maśle posiekaną kapustę włoską z dodatkiem kminku, soli i pieprzu. Gdy zmięknie, wrzucamy ją do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy rodzynki, uprażone połówki orzeszków i łyżkę cukru. Dusimy razem 10 - 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem dusimy. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia. Można dodać do niego ćwierć szklanki czerwonego wytrawnego wina. Ja robiłam bez wina, ale następnym razem wypróbuję. Jest doskonały.
Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty (niezbyt kwaśnej)
1 jabłko
po 8 - 10 dkg suszonych śliwek i moreli
kilka ziaren jałowca
1 liść laurowy
1 łyżeczka czarnuszki ( nie miałam)
1/2 główki kapusty włoskiej
kminek (szczypta lub więcej, jak kto lubi)
po 8 - 10 dkg rodzynek i orzechów ziemnych
1 łyżka cukru
10 dkg masła
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Kiszoną kapustę podsmażamy na połowie masła, aż się porządnie zrumieni. W dużym garnku zagotowujemy pół szklanki wody i przekładamy do niej kiszoną kapustę. Dodajemy starte jabłko, pokrojone w paski śliwki i morele, jałowiec, liść laurowy, czarnuszkę (nie dawałam), sól i pieprz.
W drugim garnku dusimy na pozostałym maśle posiekaną kapustę włoską z dodatkiem kminku, soli i pieprzu. Gdy zmięknie, wrzucamy ją do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy rodzynki, uprażone połówki orzeszków i łyżkę cukru. Dusimy razem 10 - 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem dusimy. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia. Można dodać do niego ćwierć szklanki czerwonego wytrawnego wina. Ja robiłam bez wina, ale następnym razem wypróbuję. Jest doskonały.