- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
60 dag filetów z dorsza
cebula
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
200 ml śmietany
sól
pieprz
listek laurowy
mielona ostra papryka
olej do smażenia
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Porcje ryby obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu razem z posiekaną, podsmażoną na oleju cebulą i czosnkiem. Łyżeczkę mąki wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i mieloną papryką. Przygotowanym sosem polać rybę, dodać pokruszony listek laurowy. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Sugeruję, żeby obrabiać ryby na pół rozmrożone, bo ja je rozmroziłam totalnie i trochę mi się rozciapały... Ale w smaku były pycha

cebula
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
200 ml śmietany
sól
pieprz
listek laurowy
mielona ostra papryka
olej do smażenia
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Porcje ryby obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu razem z posiekaną, podsmażoną na oleju cebulą i czosnkiem. Łyżeczkę mąki wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i mieloną papryką. Przygotowanym sosem polać rybę, dodać pokruszony listek laurowy. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Sugeruję, żeby obrabiać ryby na pół rozmrożone, bo ja je rozmroziłam totalnie i trochę mi się rozciapały... Ale w smaku były pycha


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: