- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Inspirowane ksiazka Vietnamese and Cambodian cooking
1 batat obrany i pokrojony w kostke (mozna zastapic 4 marchewkami)
duzy kawalek imbiru - dlugosci srodkowego palca - drobno posiekany
3 zabki czosnku drobno posiekane
trawa cytrynowa - dalam starta z 2 swiezych badylkow i dodatkowo 2 lyzeczki musu ze sloiczka
garam masala - okolo 3 lyzeczek
kurkuma - 2 lyzeczki
600g piersi z kurczaka pokrojonej w kostke
sos rybny - okolo 2 lyzeczek
olej sezamowy - okolo 2 lyzeczek
2 lyzeczki czerwonej pasty curry
puszka (400ml) mleka kokosowego
1. Pokrojone bataty ugotowac w lekko osolonej wodzie na srednio miekko
2. Na rozgrzanym oleju podsmazyc imbir, czosnek i trawe cytrynowa. W miedzyczasie opruszyc kawalki kurczaka garam masala i kurkuma.
3. Do patelni dorzucic kurczaka, podsmazyc chwile, dodac sos rybny i olej sezamowy
4. Gdy kurczak zacznie sie zezloci dodac mleko kokosowe, paste curry i ugotowane bataty. Skrecic palnik i gotowac jeszcze okolo 3 -5 min na wolnym ogniu
SMACZNEGO