IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> ciasto z karmelizowanymi jablkami
Eve.eire
post 27 Sep 2009, 21:41
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.730
Dołączył: 5-November 07
Skąd: Tarnowskie Góry
Użytkownik nr: 6.112



Przepis z pazdziernikowego magazynu "Olive" (2009)

Skladniki;
3 jablka, obrane i pokrojone w plasterki
150g masla, miekkiego
25g jasno brazowego cukru muscovado
125g jasno brazowego cukru
2 jaja
125g maki ze srodkiem spulchniajacym
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka mielonego cynamonu

Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Pokrojone jablka wrzucic do patelni razem z maslem i cukrem muscovado. Na srednim ogniu dusic ok 3-4 min. Zdjac z ognia. W przepisie podano by oddzielic jablka od soku i sokiem polac gotowe juz ciasto. Ja uzylam jablek z sokiem jako jednego skladnika. Forme o srednicy 20 cm natluscic maslem i ulozyc na spodzie jablka. Maslo ubic z cukrem na puszystko, dodac roztrzepane jaja i ponownie zmiksowac. Nastepnie wsypac make, proszek do pieczenia i cynamon. Polaczyc wszystkie skladniki i ciasto wylac na spod z jablek. Piec ok 35 min.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 28 Sep 2009, 01:41
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.324
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Ewa, czy pieklas jablka na spodzie ciasta? Wcale ich nie widac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eve.eire
post 28 Sep 2009, 10:46
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.730
Dołączył: 5-November 07
Skąd: Tarnowskie Góry
Użytkownik nr: 6.112



Bo sa na gorze :D Na dno tortownicy dalam jablka z sokiem calym i na to ciasto. Powinnam odlac sok z karmelizowanych jablek ale postnowilam tego nie robic. Dlatego na wierzchu ciasta jest warstwa jakby musu jablkowego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 28 Sep 2009, 11:09
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.184
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Ja mam coś z oczami - nie widzę zdjęcia gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eve.eire
post 28 Sep 2009, 22:37
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.730
Dołączył: 5-November 07
Skąd: Tarnowskie Góry
Użytkownik nr: 6.112



Oj serio? U mnie widac :/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 29 Sep 2009, 07:28
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.184
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Teraz i u mnie widać. apetyczne icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uma
post 4 Oct 2009, 20:50
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 341
Dołączył: 11-September 07
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 5.353



Eve.eire - ciasto przepyszniutkie! Bardzo dziękuję za przepis! anbetung.gif

Szybciutko się je robi, jest bardzo proste i do tego smakowite!!
Jutro postaram się jeszcze dokleić fotkę - o ile coś do jutra zostanie... noc jest długa a my z Mężem siedzimy przy robocie i zajadamy rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 12th December 2019 - 22:22