- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Widziałam już na forum przepis na kawę po irlandzku. Jednak nie jest on dokładnie tą oryginalną kawą po irlandzku jaką piją ludzie na wyspach. Zamieszczam zatem przepis na to, co się pije tutaj
jesiennie. Przypomina ona silnie bitter, bądź piwo Guinness
Kubek gorącej wody (nie wrzątku)
3, 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, mocnej bądź jeśli ktoś posiada podwójne espresso.
Double cream - kremówka bądź śmietana tortowa (musi mieć minimum 30%, tortowa ma 34- 36 %)
2 łyżeczki cukru brązowego
25 ml irlandzkiej whisky
25 ml likieru kawowego ( u mnie w pracy się dodaje, można jednak go pominąć.)
Parzymy mocną, aromatyczną kawę. Dodajemy do niej dwie łyżeczki brązowego cukru i mieszamy wszystko dokładnie razem do idealnego połączenia się składników. Na dno wysokiej szklanki bądź wysokiego kieliszka do wina wlewamy pierw irlandzką whisky, likier kawowy i uzupełniamy powoli kawą z cukrem.
I tutaj - jeśli robimy nasz napój z kawy rozpuszczalnej ten krok będzie krokiem prawie ostatnim. Jeśli raz robimy z espresso, dodajemy odrobinę przegotowanej, ciepłej wody aby rozcieńczyć kawę.
Mieszamy kawę wraz z alkoholem i uzupełniamy na górze śmietaną. Najlepszy do kawy po irlandzku jest double cream - nie za słodka, bardzo gęsta śmietana. Nalewamy ją do naczynia metodą łyżeczkową, czyli - do ścianki przykładamy łyżeczkę odwróconą do góry brzuszkiem i lejemy śmietankę na odwrócona głowkę łyżeczki. Wtedy powstają nam tak ważne dla nas warstwy.
Niektórzy dodają bitą śmietanę - ja osobiście uważam to za zbrodnię. Wtedy kawa jest bardzo słodka i traci swój urok oraz oryginalność przepisu
którego część lokali trzyma się od 1940. Co więcej. Kawę pijemy poprzez śmietankowy kożuszek, nie mieszamy!
Smacznego




Kubek gorącej wody (nie wrzątku)
3, 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, mocnej bądź jeśli ktoś posiada podwójne espresso.
Double cream - kremówka bądź śmietana tortowa (musi mieć minimum 30%, tortowa ma 34- 36 %)
2 łyżeczki cukru brązowego
25 ml irlandzkiej whisky
25 ml likieru kawowego ( u mnie w pracy się dodaje, można jednak go pominąć.)
Parzymy mocną, aromatyczną kawę. Dodajemy do niej dwie łyżeczki brązowego cukru i mieszamy wszystko dokładnie razem do idealnego połączenia się składników. Na dno wysokiej szklanki bądź wysokiego kieliszka do wina wlewamy pierw irlandzką whisky, likier kawowy i uzupełniamy powoli kawą z cukrem.
I tutaj - jeśli robimy nasz napój z kawy rozpuszczalnej ten krok będzie krokiem prawie ostatnim. Jeśli raz robimy z espresso, dodajemy odrobinę przegotowanej, ciepłej wody aby rozcieńczyć kawę.
Mieszamy kawę wraz z alkoholem i uzupełniamy na górze śmietaną. Najlepszy do kawy po irlandzku jest double cream - nie za słodka, bardzo gęsta śmietana. Nalewamy ją do naczynia metodą łyżeczkową, czyli - do ścianki przykładamy łyżeczkę odwróconą do góry brzuszkiem i lejemy śmietankę na odwrócona głowkę łyżeczki. Wtedy powstają nam tak ważne dla nas warstwy.
Niektórzy dodają bitą śmietanę - ja osobiście uważam to za zbrodnię. Wtedy kawa jest bardzo słodka i traci swój urok oraz oryginalność przepisu

Smacznego


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: