Kurczak po żydowsku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis na pysznego kurczaka po żydowsku, podawanego na Chanuka, jest moją propozycją z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej Sinistry.
Kurczak wart był wypróbowania: pod chrupiącą panierką znajduje się niezwykłe smaczne, aromatyczne mięso. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.

kur_ydowski.JPG

pierś kurczaka
jajko
mąka
olej

Pierś kurczaka pokroić w paski. Marynować przynajmniej przez godzinę.

Marynata:

4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 przeciśnięty ząbek czosnku


Następnie paski kurczaka obtaczać w mące oraz rozmąconym jaju. Smażyć na gorącym oleju aż będą złote.
 

Załączniki

  • kur_ydowski.JPG
    kur_ydowski.JPG
    65.9 KB · Wyświetleń: 0

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
zrobiłam:) Bardzo mi smakował
lecker.gif


kurczak_na_chanuke.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_na_chanuke.jpg
    kurczak_na_chanuke.jpg
    62.4 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Atinko, jaki piękny jest ten Twój kurczak! Bardzo się cieszę, że smakował
icon_biggrin.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
A ja dziś zrobiłam w tej marynacie udka kurczaka. Stały w niej od piątku - bo mi się w międzyczasie koncepcja zmieniła. Do udek dodałam pokrojone w kawałki ziemniaki odrobinę wymieszane z olejem i przyprawami. Wszystko razem się zapiekało z godzinę. Bardzo ładnie pachniało i pysznie smakowało. Mąż bardzo zadowolony z obiadu, a on ostatnio wyjątkowo marudny
icon_wink.gif