- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na pysznego kurczaka po żydowsku, podawanego na Chanuka, jest moją propozycją z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej Sinistry.
Kurczak wart był wypróbowania: pod chrupiącą panierką znajduje się niezwykłe smaczne, aromatyczne mięso. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
pierś kurczaka
jajko
mąka
olej
Pierś kurczaka pokroić w paski. Marynować przynajmniej przez godzinę.
Marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 przeciśnięty ząbek czosnku
Następnie paski kurczaka obtaczać w mące oraz rozmąconym jaju. Smażyć na gorącym oleju aż będą złote.
Kurczak wart był wypróbowania: pod chrupiącą panierką znajduje się niezwykłe smaczne, aromatyczne mięso. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.

pierś kurczaka
jajko
mąka
olej
Pierś kurczaka pokroić w paski. Marynować przynajmniej przez godzinę.
Marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 przeciśnięty ząbek czosnku
Następnie paski kurczaka obtaczać w mące oraz rozmąconym jaju. Smażyć na gorącym oleju aż będą złote.