- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Kurczaki „Tabaka”
Źródło przepisu – Grażyna Strumiłło – Miłosz „Kuchnia gruzińska” KAW 1990
Składniki:
2 małe kurczaki
ok. 5 łyżek oliwy
5 ząbków czosnku
4 pomidory
pęczek szczypiorku
sos śliwkowy lub czosnkowy
zielona pietruszka, koperek, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaki oczyścić, umyć, odsączyć, rozpołowić wzdłuż, rozbić tłuczkiem (muszą być spłaszczone). Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, a nóżki „w kieszonkę”. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na godzinę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić połówki kurczaków, przykryć płaską pokrywką, którą należy obciążyć. Smażyć z obu stron na dużym ogniu 20 – 30 minut. Wyjąć na półmisek, przybrać pokrajanymi w ćwiartki pomidorami, piórkami szczypiorku, koperkiem i pietruszką. Kurczaki „Tabaka” zwykle podaje się z ostrym sosem „tkemali” sporządzonym z dzikich śliwek. Z powodzeniem można zastąpić go sosem własnej roboty ze śliwek węgierek lub mirabelek.
Sos „Tkemali”
500 g suszonych śliwek
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
szczypta ostrej papryki
kilka gałązek świeżej kolendry
5 utłuczonych goździków
sól, pieprz
Śliwki umyć, namoczyć w letniej wodzie, wypestkować, włożyć do rondelka, zalać taką ilością wody, by pokryła owoce, ugotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Dodać czosnek roztarty z solą, przyprawy i posiekaną zieloną kolendrę. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną przegotowanej wody i gotować kilka minut na bardzo małym ogniu.
Ostudzić. Podawać do drobiu, szaszłyków, ryb.
Źródło przepisu – Grażyna Strumiłło – Miłosz „Kuchnia gruzińska” KAW 1990
Składniki:
2 małe kurczaki
ok. 5 łyżek oliwy
5 ząbków czosnku
4 pomidory
pęczek szczypiorku
sos śliwkowy lub czosnkowy
zielona pietruszka, koperek, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaki oczyścić, umyć, odsączyć, rozpołowić wzdłuż, rozbić tłuczkiem (muszą być spłaszczone). Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, a nóżki „w kieszonkę”. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na godzinę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić połówki kurczaków, przykryć płaską pokrywką, którą należy obciążyć. Smażyć z obu stron na dużym ogniu 20 – 30 minut. Wyjąć na półmisek, przybrać pokrajanymi w ćwiartki pomidorami, piórkami szczypiorku, koperkiem i pietruszką. Kurczaki „Tabaka” zwykle podaje się z ostrym sosem „tkemali” sporządzonym z dzikich śliwek. Z powodzeniem można zastąpić go sosem własnej roboty ze śliwek węgierek lub mirabelek.
Sos „Tkemali”
500 g suszonych śliwek
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
szczypta ostrej papryki
kilka gałązek świeżej kolendry
5 utłuczonych goździków
sól, pieprz
Śliwki umyć, namoczyć w letniej wodzie, wypestkować, włożyć do rondelka, zalać taką ilością wody, by pokryła owoce, ugotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Dodać czosnek roztarty z solą, przyprawy i posiekaną zieloną kolendrę. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną przegotowanej wody i gotować kilka minut na bardzo małym ogniu.
Ostudzić. Podawać do drobiu, szaszłyków, ryb.
Ostatnią edycję dokonał moderator: