Sernik austriacki

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z miesiecznika "Delicious" (listopad 2009)

Skladniki;
150 g miekkiego masla
275 g cukru
550 g sera curd lub ricotta
4 jaja, zoltka odzielone od bialek
100 g mielonych migdalow
100 g rodzynek (w oryginale sultans ale zastapilam rodzynkami)
50 g semoliny
3 cytryny, wyciesniety sok i otarta skorka
cukier puder do posypania

Piekarnik nastwic na 190 C. Przygtowac forme o srednicy 23 cm. Maslo umiescic w duzej misce, dodac ser i cukier. Zmiksowac do uzyskania puszystej masy. Dodawac zoltka, po kazdym miksujac. Wsypac semoline, migdaly, rodzynki, skorke i sok z cytryny. Odstawic mase na 10 min. Bialka ubic na sztywno i wmieszac do masy. Przelac ciasto do formy i wstawic do piekarnika na 30 min. Po tym czasie przykryc kawalkiem folii aluminiowej aby wierzch sie nie przypalil i pozostawic na kolejne 30 min. Po tym czasie wylaczyc piekarnik i pozostawic w nim ciasto na godzine. Wystudzc i posypac sukrem pudrem.
DSC03061.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wygląda świetnie, a jaki jest poza tym , że pyszny? Taki ciężki się wydaje i mam nadzieję że taki właśnie jest , a jesli tak, to napisz proszę jakim serem dostępnym na zadupiu można zastąpić ricottę bez większej szkody dla sernika?
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Mysle, ze ricotta ma specyficzny smak i nie wiem czym zastapic... moze w dziale ogolnym zapytaj? Moze sie nada philadelphia ale pewno to juz nie bedzie to samo.
Jest ciezki i wilgotny.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
A sok z 3 cytryn na tak w końcu małą ilość sera (550g) to nie za dużo?