IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sernik śródziemnomorski, pistacje, chałwa i miód
Joanna
post 25 Oct 2009, 13:49
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Sernik śródziemnomorski – pistacje, chałwa i miód

Źródło przepisu:
http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743
Serdeczne dzięki dla Margot za linka na taki smakowity blog!
Tłumaczenie z hebrajskiego na podstawie Google i własnej intuicji.

Składniki:
Baza:
120 g herbatników (u mnie Digestive)
80 g pistacji bez łupinek
30 g migdałów bez skórki
30 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)
50 g jasnobrązowego cukru Demerara
140 g masła, roztopionego (dałam 70 g, w zupełności wystarczyło)

Masa serowa:
100 g białej czekolady
680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej
250 g cukru białego (pominęłam)
3 duże jaja w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto
2 łyżki migdałów mielonych
150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej)

Polewa miodowa:
3 łyżki gęstej tłustej śmietany (u mnie 22%)
40 g masła
4 łyżki miodu

Forma 24 cm

Przygotowanie:

Baza:
Rozdrobnić herbatniki w malakserze i przenieść do miseczki.
Rozdrobnić orzechy i pistacje z migdałami na grube okruchy i wymieszać z herbatnikami.
Dodać brązowy cukier i stopione masło. Dobrze wymieszać.
Ugnieść mieszaninę na dnie i bokach tortownicy. Chłodzić przez godzinę.
Piec 15 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (180 stopni ).

Masa serowa:
Roztopić czekoladę i wystudzić.
Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.
Dodać mieszając wystudzoną czekoladę.
Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy, lub amaretto, mielone migdały i wymieszać.
Delikatnie przelać masę na przygotowany spód.
Piec przez 45-50 minut na średnim ogniu (160 stopni lub mniej).
.Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz przy zamkniętych drzwiach na godzinę, a następnie schłodzić.
Polewa miodowa:
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę.
Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić.
Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce.
Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi.


Moja wersja:
Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm z 1 kg sera śmietankowego Delfiko, 150 g białej czekolady, 200 g chałwy, 4 jajek, 3 czubatych łyżek mielonych migdałów, 2 łyżek soku z cytryny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego i amaretto. Pominęłam cukier, bo chałwa i czekolada dały wystarczającą ilość słodyczy. Nie używałam miksera - mieszałam wszystko drewnianą łychą. Spód ciasteczkowy dałam tylko na dno i chłodziłam zaledwie 10 minut. Zamieniłam w nim proporcjami pistacje i orzechy, oraz zmniejszyłam ilość cukru do 40 g. Piekłam go 10 minut w 190 stopniach. Cały sernik piekłam metodą gazetową (10 min. w 250 stopniach, 50 min. w 160).
Sos podałam oddzielnie, w sosjerce, by każdy mógł polać sobie deser pożądaną jego ilością. Mnie wystarczyła odrobina, ale panowie poprosili o dokładki.
Sernik wyszedł pyszny, delikatnie kremowy, pachnący chałwą i na szczęście nie za słodki.
Mój ma przy tym ciekawy kolor kawy z mlekiem, bo ostatnia egipska chałwa okazała się być marmurkową, z dodatkiem czekolady. Połączenie to okazało się jednak na tyle interesujące, że następnym razem dodam chyba jeszcze trochę gorzkiej czekolady dla podkręcenia smaku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olcieek
post 25 Oct 2009, 14:26
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.630
Dołączył: 20-July 07
Użytkownik nr: 4.710



aaaaaaaaaaaa rozpływam się !!
moje smaki ! muszę, muszę , muszę zrobić koniecznie !

Margot, Joanno - dziękuję icon_exclaim.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eklerek
post 25 Oct 2009, 14:54
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 667
Dołączył: 15-March 09
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 14.564



Ten sernik musi być niebiański.. fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Oct 2009, 14:56
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



musi być taki , Joanno super ,że to taki pyszny sernik się okazał
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 25 Oct 2009, 16:10
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Jestem zachwycona smakiem tego sernika! Jest dokładnie taki jak opisuje go Joanna, delikatnie kremowy z dobrze wyczuwalnym aromatem chałwy. Poezja!
Margot, bardzo Ci dziękuję za odkrycie takiej perełki, a Tobie Joasiu za podzielenie się ze mną tym przepisem i wspólne pieczenie.

Sernik upiekłam z 700g serka śmietankowego, dodałam 100g białej czekolady i 250g chałwy waniliowej. Tak jak Joanna nie dodawałam już cukru, piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 165 st. Spód zrobiłam z ciasteczek czekoladowych, migdałów i orzechów włoskich.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Oct 2009, 16:15
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Maraa, ale zdjęcie
Ach jak się cieszę ,że sernik pyszny i moje ,,łażenie" po blogach się przydało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 25 Oct 2009, 16:22
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Margot @ 25 Oct 2009, 16:15 ) *
Maraa, ale zdjęcie
Ach jak się cieszę ,że sernik pyszny i moje ,,łażenie" po blogach się przydało

Margot, a jak ja się cieszę, że Ty zawsze z tych "wycieczek" przynosisz same doskonałości! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Oct 2009, 16:25
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Maraa, jak zwykle przepiękne zdjęcie. Niezmiernie się cieszę, że powróciłyśmy do wspólnego pieczenia. To świetna zabawa.
Margot - na tym blogu jest więcej interesujących perełek, a takie zdjęcia, że tchu brakuje.
A sernik już masz przetestowany w dwóch wariantach. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Oct 2009, 16:26
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



o tak w dwóch wersjach icon_mrgreen.gif i to chyba wcale nie jest lepiej bo teraz się zastanawiam od której zacząć zahnlos.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Oct 2009, 16:30
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Najlepiej wymyśl trzecią. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 25 Oct 2009, 16:33
Post #11


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Margot @ 25 Oct 2009, 16:26 ) *
o tak w dwóch wersjach icon_mrgreen.gif i to chyba wcale nie jest lepiej bo teraz się zastanawiam od której zacząć zahnlos.gif


Margot, mnie się wydaje, że Ty po zastanowieniu zrobisz trzecią wersję. zahnlos.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Oct 2009, 16:34
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



co ja się z Paniami mam biggrinflip.gif trzecia wersja , hm , pomyśle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 25 Oct 2009, 16:35
Post #13


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Joanna @ 25 Oct 2009, 16:25 ) *
Niezmiernie się cieszę, że powróciłyśmy do wspólnego pieczenia. To świetna zabawa.


Ja też bardzo się cieszę i już nie mogę się doczekać kolejnych wspólnych wypieków.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vespertine
post 25 Oct 2009, 16:51
Post #14


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 133
Dołączył: 17-October 07
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 5.826



Genialny... Może uda mi się taki zrobić w tym tygodniu. Ciasto ma niesamowite połączenie smaków!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kura.90
post 25 Oct 2009, 22:24
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 278
Dołączył: 16-April 09
Użytkownik nr: 15.286



Coś ostatnio na tym forum nie idzie się opędzić od serników. I to mi się właśnie podoba icon_mrgreen.gif Kolejny przepis do wypróbowania icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 1 Nov 2009, 19:57
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



jest boski , nikt mi nie wierzył ,że to sernik icon_mrgreen.gif
ja trochę nadgmatwałam i upiekłam w za dużej foremce ,a że nie chciałam mieć mazurka , to po konsultacji z Joanną , na zimny sernik dałam ubite mascarpone(500g) z 250ml śmietanki 30%, 2łyżek amaretto i trochę cukru
Załączony plik  sernik_jap_122.jpg ( 84.89K ) Suma pobrań: 13
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gucio
post 1 Nov 2009, 20:15
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.723
Dołączył: 2-April 07
Użytkownik nr: 3.601



CYTAT(Margot @ 1 Nov 2009, 19:57 ) *
jest boski , nikt mi nie wierzył ,że to sernik icon_mrgreen.gif
ja trochę nadgmatwałam i upiekłam w za dużej foremce ,a że nie chciałam mieć mazurka , to po konsultacji z Joanną , na zimny sernik dałam ubite mascarpone(500g) z 250ml śmietanki 30%, 2łyżek amaretto i trochę cukru

Margot icon_eek.gif daumen.gif
nie masz litości baa.gif my tak kochamy serniki rofl.gif przepis wydrukowany w najbliższy weekend postaram się upiec icon_mrgreen.gif
anbetung.gif dziękuję za kolejny wspaniały przepis bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 1 Nov 2009, 20:16
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Gucio , u mnie ten sernik i ten z zakalcem japoński znikały w tempie zastraszającym
polecam bo jest cudowny
Go to the top of the page
 
+Quote Post
oliweczka
post 1 Nov 2009, 21:26
Post #19


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.609
Dołączył: 27-May 06
Użytkownik nr: 1.802



a nie wiecie moze, co to jest to ciasto katafi?
bo super wyglada i nadawaloby sie tez do dekoracji innych tortow
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 1 Nov 2009, 21:29
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(oliweczka @ 1 Nov 2009, 23:26 ) *
a nie wiecie moze, co to jest to ciasto katafi?
bo super wyglada i nadawaloby sie tez do dekoracji innych tortow

to troche takie jak filo tyle że w takich gniazdkach , nitkach , u mnie na prowincji ich nie ma icon_neutral.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th October 2018 - 17:30