Sernik śródziemnomorski

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Sernik śródziemnomorski – pistacje, chałwa i miód

Źródło przepisu:
http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743
Serdeczne dzięki dla Margot za linka na taki smakowity blog!
Tłumaczenie z hebrajskiego na podstawie Google i własnej intuicji.

Składniki:
Baza:
120 g herbatników (u mnie Digestive)
80 g pistacji bez łupinek
30 g migdałów bez skórki
30 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)
50 g jasnobrązowego cukru Demerara
140 g masła, roztopionego (dałam 70 g, w zupełności wystarczyło)

Masa serowa:
100 g białej czekolady
680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej
250 g cukru białego (pominęłam)
3 duże jaja w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto
2 łyżki migdałów mielonych
150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej)

Polewa miodowa:
3 łyżki gęstej tłustej śmietany (u mnie 22%)
40 g masła
4 łyżki miodu

Forma 24 cm

Przygotowanie:

Baza:
Rozdrobnić herbatniki w malakserze i przenieść do miseczki.
Rozdrobnić orzechy i pistacje z migdałami na grube okruchy i wymieszać z herbatnikami.
Dodać brązowy cukier i stopione masło. Dobrze wymieszać.
Ugnieść mieszaninę na dnie i bokach tortownicy. Chłodzić przez godzinę.
Piec 15 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (180 stopni ).

Masa serowa:
Roztopić czekoladę i wystudzić.
Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.
Dodać mieszając wystudzoną czekoladę.
Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy, lub amaretto, mielone migdały i wymieszać.
Delikatnie przelać masę na przygotowany spód.
Piec przez 45-50 minut na średnim ogniu (160 stopni lub mniej).
.Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz przy zamkniętych drzwiach na godzinę, a następnie schłodzić.
Polewa miodowa:
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę.
Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić.
Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce.
Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi.


Moja wersja:
Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm z 1 kg sera śmietankowego Delfiko, 150 g białej czekolady, 200 g chałwy, 4 jajek, 3 czubatych łyżek mielonych migdałów, 2 łyżek soku z cytryny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego i amaretto. Pominęłam cukier, bo chałwa i czekolada dały wystarczającą ilość słodyczy. Nie używałam miksera - mieszałam wszystko drewnianą łychą. Spód ciasteczkowy dałam tylko na dno i chłodziłam zaledwie 10 minut. Zamieniłam w nim proporcjami pistacje i orzechy, oraz zmniejszyłam ilość cukru do 40 g. Piekłam go 10 minut w 190 stopniach. Cały sernik piekłam metodą gazetową (10 min. w 250 stopniach, 50 min. w 160).
Sos podałam oddzielnie, w sosjerce, by każdy mógł polać sobie deser pożądaną jego ilością. Mnie wystarczyła odrobina, ale panowie poprosili o dokładki.
Sernik wyszedł pyszny, delikatnie kremowy, pachnący chałwą i na szczęście nie za słodki.
Mój ma przy tym ciekawy kolor kawy z mlekiem, bo ostatnia egipska chałwa okazała się być marmurkową, z dodatkiem czekolady. Połączenie to okazało się jednak na tyle interesujące, że następnym razem dodam chyba jeszcze trochę gorzkiej czekolady dla podkręcenia smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
aaaaaaaaaaaa rozpływam się !!
moje smaki ! muszę, muszę , muszę zrobić koniecznie !

Margot, Joanno - dziękuję
icon_exclaim.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Jestem zachwycona smakiem tego sernika! Jest dokładnie taki jak opisuje go Joanna, delikatnie kremowy z dobrze wyczuwalnym aromatem chałwy. Poezja!
Margot, bardzo Ci dziękuję za odkrycie takiej perełki, a Tobie Joasiu za podzielenie się ze mną tym przepisem i wspólne pieczenie.

Sernik upiekłam z 700g serka śmietankowego, dodałam 100g białej czekolady i 250g chałwy waniliowej. Tak jak Joanna nie dodawałam już cukru, piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 165 st. Spód zrobiłam z ciasteczek czekoladowych, migdałów i orzechów włoskich.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Maraa, jak zwykle przepiękne zdjęcie. Niezmiernie się cieszę, że powróciłyśmy do wspólnego pieczenia. To świetna zabawa.
Margot - na tym blogu jest więcej interesujących perełek, a takie zdjęcia, że tchu brakuje.
A sernik już masz przetestowany w dwóch wariantach.
icon_biggrin.gif
 

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Coś ostatnio na tym forum nie idzie się opędzić od serników. I to mi się właśnie podoba
icon_mrgreen.gif
Kolejny przepis do wypróbowania
icon_wink.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
jest boski , nikt mi nie wierzył ,że to sernik
icon_mrgreen.gif

ja trochę nadgmatwałam i upiekłam w za dużej foremce ,a że nie chciałam mieć mazurka , to po konsultacji z Joanną , na zimny sernik dałam ubite mascarpone(500g) z 250ml śmietanki 30%, 2łyżek amaretto i trochę cukru
sernik_jap_122.jpg
 

Załączniki

  • sernik_jap_122.jpg
    sernik_jap_122.jpg
    84.9 KB · Wyświetleń: 6

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,117
1,597
113
Margot @ 1 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=906484jest boski , nikt mi nie wierzył ,że to sernik
icon_mrgreen.gif

ja trochę nadgmatwałam i upiekłam w za dużej foremce ,a że nie chciałam mieć mazurka , to po konsultacji z Joanną , na zimny sernik dałam ubite mascarpone(500g) z 250ml śmietanki 30%, 2łyżek amaretto i trochę cukru
Margot
icon_eek.gif
daumen.gif

nie masz litości
baa.gif
my tak kochamy serniki
rofl.gif
przepis wydrukowany w najbliższy weekend postaram się upiec
icon_mrgreen.gif

anbetung.gif
dziękuję za kolejny wspaniały przepis
bussi.gif