Angielski sos jabłeczny*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
6 zdecydowanie kwaśnych jabłek ( może być więcej, żeby było pół litra przecieru)
1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżka cukru (dowolnie)
3 łyżki utartego chrzanu (brałam osączony ze słoika, byle nie śmietankowy)

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Rozgotowujemy z minimalnym dodatkiem wody i przecieramy przez sitko. Do pół litra gorącego przecieru dodajemy chrzan, cynamon i cukier. Kto lubi sosy bardzo wytrawne, może cukier opuścić, albo zmniejszyć jego ilość. Ja dodałam łyżkę, żeby uzyskać "winny" smak. Sos ten, gorący, podajemy do wszelkich gotowanych i smażonych mięs.
Natomiast do smażonej kiełbasy proponuję inny wariant: zamiast chrzanu dodać 4 łyżki musztardy, mniej lub bardziej mocnej, według gustu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: