Moj pomysl jako baza do Paluchow czarownicy
Zupa dyniowa z pieczona papryka
* 1/2 dyni pizmowej (Butternut)
* 1 duza czerwona papryka
* 1 cebula (obrac,pokroic i zeszklic na masle)
* ok.500 ml bulionu warzywnego
* 2 ziemniaki
* 1 marchewka
* ok.3 cm kawalek swiezego imbiru
* 2 lyzki masla
* sol,pieprz,szczypta pieprzu Cayenn
* creme fraiche do dekoracji
Dynie obrac i pokroic na kawalki,papryke umyc,osuszyc,przekroic na pol i wypestkowac.Piekarnik rozgrzac do ok.180° i na blasze wysmarowanej olejem polozyc dynie i papryke.Piec ok.50 minut,ostudzic i z papryki sciagnac skorke.
W bulionie ugotowac pokrojona marchewke i ziemniaki,dodac dynie,papryke i cebule,dodac starty imbir,przyprawic i zmiksowac.
Creme fraiche dobrze wymieszac,napelnic woreczek do mrozenia,obciac rozek i nakreslic kolka na zupie,ktore nalezy wykalaczka "udrapowac" w pajeczyne.
Zupa dyniowa z pieczona papryka
* 1/2 dyni pizmowej (Butternut)
* 1 duza czerwona papryka
* 1 cebula (obrac,pokroic i zeszklic na masle)
* ok.500 ml bulionu warzywnego
* 2 ziemniaki
* 1 marchewka
* ok.3 cm kawalek swiezego imbiru
* 2 lyzki masla
* sol,pieprz,szczypta pieprzu Cayenn
* creme fraiche do dekoracji
Dynie obrac i pokroic na kawalki,papryke umyc,osuszyc,przekroic na pol i wypestkowac.Piekarnik rozgrzac do ok.180° i na blasze wysmarowanej olejem polozyc dynie i papryke.Piec ok.50 minut,ostudzic i z papryki sciagnac skorke.
W bulionie ugotowac pokrojona marchewke i ziemniaki,dodac dynie,papryke i cebule,dodac starty imbir,przyprawic i zmiksowac.
Creme fraiche dobrze wymieszac,napelnic woreczek do mrozenia,obciac rozek i nakreslic kolka na zupie,ktore nalezy wykalaczka "udrapowac" w pajeczyne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: