Coffe and egg*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zaczęłam wypróbowywać z miesięcznika Ty i Ja grogi mleczne i kawowe. Z dodatkiem alkoholu, często żółtka i różnych, zależnie od charakteru kompozycji, przypraw korzennych, są bardzo silnie rozgrzewające i krzepiące. Dzisiaj zrobiłam po prostu "kawę z jajkiem". Wyszła doskonała. Po kilku godzinach na dworze, smakowała wybornie. Pozostały mi jeszcze cztery przepisy na różne grogi. Nie omieszkam wypróbować.
Składniki dla 1 osoby
żółtko
1,5 łyżeczki cukru
gorąca mocna czarna kawa (filiżanka)
1/2 kieliszka koniaku

W ogrzanej filiżance ucieramy surowe żółtko z cukrem. Filiżankę dopełniamy gorącą mocną kawą ( ja brałam rozpuszczalną - lepsza z ekspresu), na ostatku dodajemy koniak. mieszamy i smacznego.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Po polsku to "kawa po adwokacku" próbowałam pierwszy raz pół roku temu i bardzo mi zasmakowała. Musze sobie zrobić. Można zrobić bez alkoholu ale to nie to samo.