- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Słownik wyrazów obcych podaje, że parfait [wym. parfé] to mrożony krem z bitej śmietany z syropem owocowym; mrożony deser w wysokim kielichu (zwanym także parfait), złożony z warstw owoców, syropu, lodów i bitej śmietany.
Ja tymczasem proponuję parfait wytrawny, z łososiem.
Danie proste, nie wymagające wielkich nakładów pracy a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Ubij śmietanę kremówkę i odstaw do lodówki - koniecznie, musi być zimna.
Zdejmij skórę z filetów i usuń ewentualne ości.
Włącz piekarnik na 150 st.C.
Rybę rozdrobnij w mikserze dodając kolejno białka jajek, pieprz i sól. Miksuj aż konsystencja będzie gładka.
Połącz energicznie łyżką z ubitą kremówką.
Powstałą puszystą masę przełóż do formy żaroodpornej do połowy wysokości, ułóż po środku ugotowane jajka tworząc jedną linię. Dołóż na to resztę masy i przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika na 5o minut.
Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię aluminiową.
Można jeść na ciepło do obiadu - wtedy kroimy grubszy plaster delikatnej pianki.
Na zimno plastry mogą być cieńsze i mogą służyć jako skłądnik kanapek.
Ja tymczasem proponuję parfait wytrawny, z łososiem.
Danie proste, nie wymagające wielkich nakładów pracy a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
- 900 g filetu z łososia
- 5 białek
- 700 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- sól, pieprz - nie żałuj
Ubij śmietanę kremówkę i odstaw do lodówki - koniecznie, musi być zimna.
Zdejmij skórę z filetów i usuń ewentualne ości.
Włącz piekarnik na 150 st.C.
Rybę rozdrobnij w mikserze dodając kolejno białka jajek, pieprz i sól. Miksuj aż konsystencja będzie gładka.
Połącz energicznie łyżką z ubitą kremówką.
Powstałą puszystą masę przełóż do formy żaroodpornej do połowy wysokości, ułóż po środku ugotowane jajka tworząc jedną linię. Dołóż na to resztę masy i przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika na 5o minut.
Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię aluminiową.
Można jeść na ciepło do obiadu - wtedy kroimy grubszy plaster delikatnej pianki.
Na zimno plastry mogą być cieńsze i mogą służyć jako skłądnik kanapek.