Parfait z łososia

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Słownik wyrazów obcych podaje, że parfait [wym. parfé] to mrożony krem z bitej śmietany z syropem owocowym; mrożony deser w wysokim kielichu (zwanym także parfait), złożony z warstw owoców, syropu, lodów i bitej śmietany.

Ja tymczasem proponuję parfait wytrawny, z łososiem.


Danie proste, nie wymagające wielkich nakładów pracy a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

  • 900 g filetu z łososia
  • 5 białek
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz - nie żałuj
    icon_smile.gif
4 jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną obierz ze skorupek.
Ubij śmietanę kremówkę i odstaw do lodówki - koniecznie, musi być zimna.
Zdejmij skórę z filetów i usuń ewentualne ości.
Włącz piekarnik na 150 st.C.
Rybę rozdrobnij w mikserze dodając kolejno białka jajek, pieprz i sól. Miksuj aż konsystencja będzie gładka.
Połącz energicznie łyżką z ubitą kremówką.
Powstałą puszystą masę przełóż do formy żaroodpornej do połowy wysokości, ułóż po środku ugotowane jajka tworząc jedną linię. Dołóż na to resztę masy i przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika na 5o minut.
Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię aluminiową.

Można jeść na ciepło do obiadu - wtedy kroimy grubszy plaster delikatnej pianki.
Na zimno plastry mogą być cieńsze i mogą służyć jako skłądnik kanapek.






 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Ciekawy przepis. Mnie się nie z parfait, a z terriną (terrine) kojarzy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Przepis Kuronia dałam jako przykład.
icon_smile.gif
Chodziło mi o rodzaj potrawy, czyli delikatny pasztet rybny, mięsny lub warzywny, pieczony (często w kąpieli wodnej) lub gotowany na parze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: