Kaczka a l'orange*

gumissylwia

Member
Lip 11, 2007
160
0
16
Pierwszy raz w zyciu pieklam kaczke, wyszla znakomita, przepis do powtorki
daumen.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Sprawiłaś mi ogromną przyjemność tym postem. To świetnie, ze kaczka smakowała. Jest prosta w wykonaniu i smaczna.
lecker.gif
Cieszę się, że znów się sprawdziła.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,758
1,159
113
A ja podrzuce pomysl rodem z "kaczki po pekinsku" - to co zostanie, czyli kosci - zalac woda dodawszy kostke bulionu warzywnego i ugotowac.
Wychodzi świetny lekki aromatyczny bulion do popijania.
qd
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
seniorka @ 8 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908739Jeśli mamy mrożoną kaczkę, to najpierw rozmrażamy ją na dolnej półce lodówki, nigdy w temperaturze pokojowej ani w wodzie. Kiedy jest już zupełnie rozmrożona i miękka, dopiero wtedy przystępujemy do dalszej obróbki i pieczenia.Gdyby zbyt szybko się rumieniła, a nie była jeszcze miękka i upieczona, przykrywamy folią aluminiową.
Dlaczego nie wolno rozmrażać w pokojowej temperaturze?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie umiem odpowiedzieć Ci na to jednoznacznie, bo nigdy nie podawałam tej kaczki na zimno. Boję się, ze będzie zbyt tłusta, jak to kaczka. A co z sosem? Musisz zadecydować sama. Może lepiej zawieżć zimną i odgrzać na miejscu, nawet już poporcjowaną. Wtedy ubrać pomarańczami i podać z gorącym sosem. Ale to takie moje przypuszczenia. Nie będziesz wiedziała, podobnie jak ja, dopóki nie spróbujesz. Powodzenia.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Ja sie zaslinilam....ja uwielbiam kaczke. Hiena ostatnio zorbila miszczostwo swiata a nie kaczke...mmmmm

Kopiuje przepis i bede piec
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zależy czym nadziewała. Może to było nadzienie mięsne, tzw. pasztetowe? Ja mam Ci do zaproponowania jeszcze Świąteczną kaczkę nadziewaną jabłkami i rodzynkami, ale też na ciepło. Gdzieś tam na forum wpisałam nadzienie mięsne do gęsi. Może być przydatne. Zresztą, jak nie spróbujesz (z czymkolwiek) podać na zimno, to nie będziesz wiedziała. Za chwilę poszukam tego nadzienia pasztetowego, to Ci je podrzucę.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
seniorka @ 12 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1228000Znalazłam. Nadzienie mięsne go gęsi, na zimno doskonała wędlina. Jest z błędem (literówka) ale tak zostawiłam. Nadaje się i do kaczki. Masz teraz wybór. Jest też jeszcze kaczka z jabłkami i śliwkami. Jeżeli będziesz chciała daj znać.
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif


...wiesz jak to jest z domowymi, maminymi smakami, szukasz, szukasz i ...szukasz podobnych rzadko takie same znajdujesz! ...to było takie mięsne nadzenie,coś a la pieczeń rzymska ale lepsze, najlepsze z buraczkami...przestaję pisać bo ślinę się za bardzo
dump.gif
icon_mrgreen.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Jean, ja kiedyś robiłam taką galantynę- może o taką Ci chodzi?
icon_smile.gif
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Kocham tą kaczkę miłością wielką i straszliwą. I kocham Seniorkę za ten przepis
icon_mrgreen.gif


Robiłam wielokrotnie (mam sklerozę i zawsze zapominam dodać wpis), zawsze wychodzi wręcz rozpływająca się w ustach z cieniutką, chrupiącą skórką. Ostatnimi czasu do brytfanki wrzucam ziemniaki, seler, cebule, marchewkę i pieczarki (tak na ostatnie 40 minut pieczenia) i te warzywa na tym kaczym tłuszczyku obłędne wychodzą (kaloryczność potrawy ignoruję).

Teraz się czaję na święta, na gęś oczywiście z przepisu Seniorki
lecker.gif