- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Sernik migdałowy z polewą wiśniową
Tortownica o średnicy 23 cm.
Składniki:
Spód:
80 g ciastek Digestive
80 g ciastek owsianych
25 g mielonych migdałów
70 g stopionego masła
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (Delfiko)
200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu)*
1 szklanka cukru
4 duże jajka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki Amaretto
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)**
Polewa wiśniowa:
1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g) lub w sezonie świeżych
ok. 100 g mieszanki suszonych wiśni, czereśni i żurawin***
2 łyżki cukru
cukier waniliowy do smaku
2 płaskie łyżki maizeny****
2 łyżki Amaretto
Wykonanie:
Polewa:
Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego mrożone wiśnie, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać suszone owoce i Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki.
Spód:
Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki.
Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników.
Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45 – 50 w 160 stopniach C). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować polewą wiśniową (można nałożyć ją na całe ciasto, a można jak ja dekorować pojedyncze porcje).
* można zastąpić serkiem śmietankowym
** można zastąpić mąką pszenną
*** można pominąć
**** można zastąpić mączką ziemniaczaną, skrobią z tapioki, budyniem lub kisielem
EDIT:
Dodałam zdjęcie:
Inna wersja (tortownica 25/26 cm):
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1148569
Tortownica o średnicy 23 cm.
Składniki:
Spód:
80 g ciastek Digestive
80 g ciastek owsianych
25 g mielonych migdałów
70 g stopionego masła
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (Delfiko)
200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu)*
1 szklanka cukru
4 duże jajka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki Amaretto
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)**
Polewa wiśniowa:
1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g) lub w sezonie świeżych
ok. 100 g mieszanki suszonych wiśni, czereśni i żurawin***
2 łyżki cukru
cukier waniliowy do smaku
2 płaskie łyżki maizeny****
2 łyżki Amaretto
Wykonanie:
Polewa:
Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego mrożone wiśnie, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać suszone owoce i Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki.
Spód:
Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki.
Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników.
Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45 – 50 w 160 stopniach C). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować polewą wiśniową (można nałożyć ją na całe ciasto, a można jak ja dekorować pojedyncze porcje).
* można zastąpić serkiem śmietankowym
** można zastąpić mąką pszenną
*** można pominąć
**** można zastąpić mączką ziemniaczaną, skrobią z tapioki, budyniem lub kisielem
EDIT:
Dodałam zdjęcie:

Inna wersja (tortownica 25/26 cm):
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1148569
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: